Viisumidraamaa

Miehen viisumistressi alkaa olla huipussaan. Ja ymmärrän kyllä hyvin miksi. Alkaa jo itselläkin käyrät nousemaan tämän kanssa. Ettei tässä nyt käy niin, että mies ei saakkaan viisumia. Mitäs sitten tehdään? Talo myyty, lapsen koulumaksut Roomaan maksettu, loparit töistä otettu. Kyllähän siinä kylmä hiki nousee otsalle itse kullakin.

Mistä siis tökkii? No, suurin ongelma tällä hetkellä on ajan saaminen lähetystöön viisumihaastattelua varten. Vapaita aikoja ei nimittäin ole vasta kuin syyskuussa. Ajanvaraus tapahtuu netin kautta ja mies on nyt kytännyt päivittäin peruutuksia – tuloksetta. Jossain vaiheessa kysyin häneltä, oliko hän varmuuden vuoksi ottanut ajan sieltä elo-syyskuulta ja hän sai totaalihepulit.

“No en ole kun sitten on liian myöhäistä!!!!!”

Kehotin ottamaan ensimmäisen vapaan ajan siitä huolimatta, että hänestä tuntuu että se on liian myöhään. Varmuuden vuoksi. Että on joku aika. Sillä kyllähän syyskuun alussakin saatu viisumi vielä ehtisi ennen koulun alkua. Ainoa vaan, että koulu tarvitsee varmistuksen viisumista heinäkuun puolessa välissä, muuten menee opiskelupaikka alta. Viisumia taas ei voi hakea vasta kuin 90 päivää ennen koulun alkua eli syyskuun loppua. Hieman menee tiukille, vaikka olisi aikoja, mutta kun ei ole edes niitä aikoja.

Mies on laittanut sähköpostia konsulaattiin, mutta vastausta ei ole kuulunut. On laittanut kouluun sähköpostia pyytääkseen apua. On yrittänyt soittaa, kukaan ei vastaa. Onneksi on vielä numero eräälle lähetystön työntekijälle, joka lupasi auttaa vielä pari viikkoa sitten. Tosin hänkään ei ole vastannut, ehkä lomilla?

Vaihtoehdot ovat vähissä. Tällä hetkellä strategiamme on lähettää universumiin positiivista energiaa, joka saisi jonkun perumaan oman viisumiaikansa. Strategia sekin, paremman puutteessa…

Tämän kaiken lisäksi on toinenkin stressin aihe. Italian valtio haluaa, että mieheni todistaa, että hänen amerikkalainen tutkintonsa on hyväksyttävä tutkinto myös Italiassa. Tämän todistaminen luulisi olevan helppoa, mutta eipä olekaan. Ensinnäkin todistus ja kaikki yliopiston paperit tulee käännättää italian kielelle. Tämän lisäksi mieheni on todistettava, että virallinen yliopistodiplomi, on toden totta ihka oikea, ei väärennös. Siihen luulisi riittävän se, että se on printattu erikoiselle paperille, jota ei voi kopioida. Mutta ei. Todistaminen tapahtuu siten, että hän lähettää tuon diplominsa plus muut siihen liittyvät paperit takaisin kyseiseen yliopistoon, jossa virallinen kirjaaja todistaa sen oikeudellisuuden allekirjoituksellaan diplomin kääntöpuolelle. Tosin hänen on tehtävä se virallisen notaarin läsnäollessa. Sen jälkeen tämä diplomi ja kaikki muut opintotodistukset allekirjoituksineen on vietävä Kaliforniassa ministeriöön (Secretary of State), jossa se validoidaan vielä kertaalleen. Ministeriö on Sacramentossa ja tässä vaiheessa mies on niin epätoivoinen, että saadakseen tämän kaiken tapahtumaan mahdollisimme nopeasti, mies aikoo ajaa sinne sen kolme tuntia ihan henkilökohtaisesti. Yliopistoon (jonne on myös kolmen tunnin matka, mutta tietenkin toiseen suuntaan) hän päätti postittaa nämä dokumentit pikana.

Kun tämä kaikki on tehty, dokumentit pitää varmentaa ja leimauttaa Italian lähetystössä ja sitten vielä kertaalleen Rooman opinahjossa, ennen kuin mieheni voi aloittaa opintonsa.

Ainiin, ja mainitsinko, että tämä kaikki vaaditaan myös lukion todistuksesta? Mieheni valmistui lukiosta vuonna 1990. Onneksi kuitenkin tässä kotikaupungissamme, eikä esimerkiksi Floridassa. Se tästä vielä puuttuisi.

Saamme siis ensimakua Italian byrokratiaan. Odotan mielenkiinnolla sen kanssa painimista itse Italiassa, jos ikinä sinne saakka pääsemme tällä menolla…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s