Viisumidraamaa osa 2

Aaaapua. Mies sai tänään vihdoinkin Italian lähetystöstä kiinni Paolan, jonka kanssa hän on jutellut ennenkin. Paola kertoi, että lähetystössä on tällä hetkellä viisumikriisi, sillä Italian valtio on leikannut varoja ja sen vuoksi heillä on vain yksi puolipäiväinen viisumityöntekijä. Opiskelijaviisumeja on jonossa 140.

SATA NELJÄKYMMENTÄ!????  No eipä ihme ettei mies ole saanut sieltä aikaa. Hän kertoi Paolalle tilanteestaan, kuinka talo on myyty ja loparit on otettu.

“Tajuatko, tässä on kyse aika isoista asioista.”

Paola lupasi yrittää parhaansa saadakseen miehelle ajan viisumihaastatteluun.

Tällä välin minä tutkiskelin EU sääntöjä. Mullahan on Suomen passi ja mielessä kävi, että mies voisi siitä hyötyä Italian muutossa. Suomeen muuttaessahan hän saisi oleskeluluvan helposti, koska on kanssani naimisissa. Hetken kaiveltuani internettiä löysin käsikirjan EU-kansalaisen oikeuksista. Siellä kerrottiin selvällä suomen kielellä, että miehelläni olisi kuin olisikin oikeus ns. perhesuhteisiin perustuvaan oleskelukorttiin missä tahansa Eu-maassa, kunhan minä olisin kyseisessä maassa kirjoilla. Korttiin tarvitaan passi, vihkimistodistus ja minun rekisteröinti-ilmoitukseni Italiassa. Toisin sanoen, jos tästä nyt karauttaisin Italiaan ja muuttaisin kirjani sinne, mies voisi sitten tehdä sen minun jälkeeni. Ainoa vaan että tuon kortin saamisessa voi mennä kuusikin kuukautta. Tosin tuossa käsikirjassa sanottiin, että kun korttia hakee, siitä saa paikan päällä sellaisen väliaikaisen paperin, jossa sanotaan, että henkilö on hakenut korttia.

Huoh. Voisikohan tällä väliaikaisella paperilla myös opiskella? Olettaisin, että voi, mutta mikäänhän ei ole varmaa ennen kuin se todella on. Etenkään Italiassa, olen oppinut. Mutta toisaalta olisihan se loogista. Oleskelukortilla mies voi työskennellä ja opiskella, joten miksi ei sillä väliaikaisellakin kortilla?

Ainoa pienenpieni mutta tässä B-suunnitelmassa on Italian valtion asettama takaraja opiskelijaviisumille, joka on 10. heinäkuuta. Siihen päivään mennessä opiskelijan on todistettava yliopistolla Italiassa, että hänellä on tuo opiskelijaviisumi. Sitten vasta opiskelupaikka on varma. Hieman tulee kiire, jos tässä pitää lentää Italiaan ennen tuota ja rekisteröityä. Kiire siksi, että tässä kuviossa on vielä sellainen sivujuoni, että itse olen hakenut Amerikan kansalaisuutta. Itseasiassa hain sitä jo puoli vuotta sitten, heti kun kykenin sen tekemään (kolme vuotta green cardin saamisen jälkeen), mutta koska nyt on pressanvaalivuosi, hakemuksia on ollut yllättäen kaksin kertainen määrä. Liekö ihmiset valmistautuvat siihen, että jos Trumpista tulee presidentti (toivottavasti ei!) on parasta olla kansalainen tai tulee lähtöpassit vanhaan kotimaahan tai sitten heillä on palava halu äänestää tulevissa pressanvaaleissa. Joten, hieman on kestänyt tämä kansalaisuushakemus meikäläisellä. Nyt kuitenkin tällä viikolla olisi vihdoinkin kansalaisuushaastattelu. Siitä kun selvitään, ollaan jo loppusuoralla, vain valan vannomminen puuttuu. En kuitenkaan tiedä milloin se tapahtuu ja sitä ennen ei pitäisi lähteä maasta pois, ainakaan pitkäksi aikaa. Joten täällä sitä ollaan sitten ja odotellaan. Vaikka pikkuhiljaa alkaa tuntumaan siltä, että saatan lähteä Roomaan “lomalle” tuossa välissä, jotta saadaan tämä miehen tilanne järjestykseen… huoh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s