Avaimet

Kämppäämmekin varten piti tällä viikolla käydä teettämässä lisää avaimia, koska yhdellä avainnipulla ei kolme ihmistä pötkisi kovin pitkälle kun arki alkaisi. Avaimien teettäminen oli tietenkin monivaiheinen prosessi, eihän se muuta voisi täällä Italiassa ollakaan. Toisaalta muuten kaikki olisi ollut hyvin, mutta jouduimme palaamaan liikkeeseen kaksi kertaa korjauttamaan uusia avainkopioita, koska emme päässeet sisään asuintalomme etuovesta. Vieläkin yhdessä ulko-oven avaimessa on häikkää, ilmeisesti lukko on niin vanha, että se on todella herkkä ja vaikka silmämääräisesti näyttää siltä kuin minun ulko-oven avaimeni olisi aivan saman näköinen kuin alkuperäinen, se ei aina halua toimia. Pari kertaa olen jo käyttänyt oven avaamiseen luvattoman pitkän ajan. Onneksi lopulta joku on aina lopulta tullut ja pelastanut minut omalla avaimellaan.  Mutta millään en jaksaisi kävellä takaisin korjauttamaan avainta vielä kolmatta kertaa, varsinkaan kun se saattaisi mennä vain huonompaan suuntaan tässä vaiheessa, jos sitä alkaa liikaa hiomaan.

Tänne meidän asuntoommehan tullaan sisään neljän avaimen avulla.

Kyllä, neljän.

Ensin avataan ulkona oleva portti yhdellä avaimella. Sitten seuraavalla avataan ulko-ovi, josta pääsee rappukäytävään. Sen jälkeen oman kodin ovi aukeaa kahdella avaimella, turvalukon avaimella sekä normaalilla, auton avainta muistuttavalla avaimella.

Asuntomme etuoven lukkosysteemi on kyllä näkemisen arvoinen. Siksi otin tähän blogiinkin siitä ihan varta vasten kuvan.

Valitettavasti jouduin poistamaan kuvan asunnon omistajan pyynnöstä  

Kuten näkyy, siinä on kyllä sellainen turvasysteemi, ettei ihan äkkiä varas pääse sisälle. Kun turvalukon avainta kääntää lukossa (ja sitä voi kääntää neljä kertaa, jos haluaa) pultti pultin jälkeen kääntyy varmistamaan, että ovi on varmasti lukossa. Ilman avainta tänne ei pääse sisään kuin palokirveellä, jos silläkään.

Ja eipä varas pääse tänne kyllä ikkunoistakaan. Ikkunoiden eteen saa nimittäin hilattua vinssisysteemin avulla puiset suojalaudat. Nämä suojalaudat peittävät asuntojen kaikkia ikkunoita vessasta lähtien ja ihmiset – mekin – hilaavat ne illalla nukkumaan mennessä alas peittämään ikkunoita. Sekä tietenkin kun talo jätetään päiväksi tyhjilleen. Ne estävät auringon pääsyä kämppään ja pitävät sen siten viileänä. Lisäksi niistä ei pääse läpi kuin moottorisahalla ja senkin jälkeen on vielä ikkuna rikottavana, jos sisälle mielii.

Valitettavasti jouduin poistamaan kuvan asunnon omistajan pyynnöstä

Että on turvajärjestelmää. Mutta täällähän varkaudet ja murrot ovat ilmeisesti verrattain yleisiä. Tähän meidän kämppään ei kyllä kukaan pääse, jos vain muistamme itse käyttää näitä turvajärjestelyjä. Pojan huoneessa on lisäksi vielä kalterit, samoin vessassa. Ne kun ovat ns. maan tasalla eli takapihan korkeudella (talo on siis rinteessä, etupuolen terassi on sitten rakennuksen toisessa kerroksessa).

Parasta olla unohtamatta avaimia kotiin tai joudumme soittamaan palokunnan murtamaan ovia…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s