Putkimiehen vierailu

Tänään saatiin sitten viimein putkimies korjaamaan tuota meidän suihkun poistovesiputkea, joka tosiaan vuoti vettä alakerrassa olevaan autotalliin saakka. Mies saapui apulaisineen tunnin myöhässä, mutta kovasti anteeksi pyydelleen.

Ensimmäiseksi hän vaihtoi keittiössä kaasuhellaan uuden letkun vanhan ja kuluneen tilalle. Siinähän ei mennyt kuin tuokio, jonka jälkeen hän siirtyi purkamaan vessan lattiaa. Saatuaan lattian auki poran ja lekan avulla, hän lähetti apulaispoikansa hakemaan tarvikkeita ja ryhtyi itse hommiin.

Puolen tunnin päästä hän halusi keskustella mieheni kanssa. Ilmeisesti putkihommat ovat miesten juttuja? Mies kuitenkin halusi minut mukaan, jotta voisimme sitten yhdessä yrittää ymmärtää mistä oli kyse. Kaksi italiankielen ummikkoa on parempi kuin yksi, tai niin sopii toivoa. Onneksi putkimies Francsco puhui mielestäni aika selkää italiaa ja lisäksi osasi myös sopivasti hidastaa, kun näki meidän ilmeistä, ettei kaikki mene nyt ihan jakeluun.

Ymmärsimme, että suihkun putket korjattaisiin tänään, parissa tunnissa. Francesco vaihtaisi vain erään putken ja sitten muuraisi lattian kiinni. Selvä pyy. Emme kumpikaan osanneet kysyä kosteusvaurioista tai mistään muustakaan, joten nyökyttelimme vain ymmärryksen merkiksi. Loistavaa, suihku olisi siis iltaan mennessä käytössä.

Vessaa Francesco ei kuitenkaan pystyisi vielä tänään korjaamaan. Hän sanoi, että vessan vesisäiliö pitäisi vaihtaa kokonaan uuteen. No siitä olimme kyllä samaa mieltä. Tuo seinälle, silmien korkeudelle kiinnitetty vaaleanpunainen säiliö on varmaan se alkuperäinen 60-luvulta. Sitä on jo muutamaan kertaan paikkailtukin, mutta siitä huolimatta joka kerta kuin “vedät” vessan painamalla metallinappulaa ylöspäin, käteesi hulahtaa säiliöstä puolisen desiä vettä. Jotta vesi ei valuisi kättä pitkin kyynärpäähän, olemme kehittäneet tekniikan, jossa kupiksi asetettu kämmen kerää tuon veden käteen. Siitä sen voi sitten heittää lavuaariin ennen kuin kuivaa kätensä pyyhkeeseen. Ja muut ajat säiliöhän liruttaa kokoajan vettä. Tuo lirutus on selkeästi voimistunut tässä viime päivinä ja esimerkiksi viime yönä suljimme asunnosta veden kokonaan, koska emme voineet tuolta lirutukselta nukkua, vaikka vessan ovi olikin kiinni.  Että vähän vaikuttaisi siltä, että säiliön päivät ovat luetut.

Francesco puhui vielä asunnon omistajan kanssa puhelimessa ja sitten minä siihen perään vielä varmistukseksi siitä, että olimme mieheni kanssa ymmärtäneet kaiken niin kuin pitikin. Ja olimmehan me, ainakin pääpiirteittäin.

Kun Francesco ja hänen apulaisensa olivat saaneet työn vihdoin tehtyä, neuvottelimme vessan vesisäiliön korjausajankohdasta italiaksi. Francesco ehdotti lauantaita, mutta valitettavasti olemme poissa kotoa launataina, sillä suunnitelmissa on mennä seuraamaan salibandyn alle 19-vuotiaiden poikien MM-karsintoja sisämaahan, Celanoon. Yritimme selittää asiaa Francescolle, joka ei kuitenkaan ihan ymmärtänyt. Lopulta tempaisin puhelimen taskustani ja sanoin englanniksi Google translate -käännösohjelmaan:

“Emme ole lauantaina kotona”.

Kun Googlen naisääni toisti saman lauseen ääneen italiaksi, Francescon silmät levisivät lautasen kokoiseksi ja hän parahti ääneen jotakin italiaksi. Olen melko varma, että hän sanoi “EI VOI OLLA TOTTA!” Siltä se ainakin kuullosti. Hän halusi heti nähdä mikä ihmeen ohjelma kännykässä tekee tällaista taikuutta, että kääntää puhetta englannista italiaksi. Näytimme hänelle auliisti Google Translatea. Francesco pudisteli järkyttyneenä päätään.

Tällaista tämä on, nykytekniikka. Luojan kiitos siitä! Google Translate on ollut paras ystäväni viimeisen viikon aikana. Tosin onnistuin kuitenkin ilman sitä ehdottamaan maanantaita vessankorjauspäiväksi ja Francesco jopa ymmärsi minua. Hän ilmoitti tulevansa maanantai aamuna 9.30 vessaa korjaamaan. Nyt toivotaan, ettei säiliö laukea ennen sitä, koska kuten sanoin, viimeistä kyllä viedään mitä siihen tulee.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s