Vaihteeksi hyviäkin uutisia

Voi helpotuksen huokaus. Mies sai vihdoin sähköpostia tuutoriltaan yliopistolta, jossa sanottiin selvällä englanninkielellä ja vielä kahteen kertaan, että hänellä on opiskelupaikka tuotesuunnittelun opetusohjelmassa. Meilissä myös selitettiin, miksi hänelle oli annettu väärää tietoa. Kuulemma koulutusohjelmaan pyrkivien italialaisten sekä muiden EU-kansalaisten hakuprosessi jatkuu yhä. He eivät siis vielä tiedä, kuka saa opiskelupaikan ja aloittaa opiskelun lokakuun alussa. Tämä “voittajien” nimilista (he todella kutsuvat sitä englanniksi Winner’s List) julkaistaan vasta 23. syyskuuta. Myös mieheni nimi tulee olemaan tällä listalla – varmasti. Hänet kun on hyväksytty ohjelmaan aikaisemmin juuri tämän järkyttävän viisumiprosessin vuoksi.

Listan julkaisun jälkeen kaikilla “voittajilla” on seitsemän päivää aikaa maksaa opintomaksut ja ilmottautua opiskelijaksi ohjelmaan. Sitten se koulu alkaakin.

No huh mikä prosessi. On käsittämätöntä, että ihmiset eivät saa tietää opiskelupaikasta kuin vasta kymmenen päivää ennen opintojen alkamista. Kyllähän vaikka Suomesta tullut opiskelija on yhtälailla joutunut jättämään kotimaansa ja etsimään asuntoa kuin Yhdysvalloista tullut opiskelija. Miten he tekevät tämän, kun he eivät edes tiedä pääsevänsä opiskelemaan? Johan nyt vuokrasopimuskin pitää usein tehdä vaikkapa vuodeksi eteenpäin.

Mies oli luonnollisesti erittäin helpottunut omasta tilanteestaan. Lisäksi hän sai vihdoinkin eilen kasaan tuon postiin vietävän oleskelulupahakemuksen kaikkine miljoonine asiakirjoineen. Postissa hänelle annettiin paketin lähettämisen yhteydessä aika maahanmuuttovirastossa tapahtuvaan haastatteluun. Se on vasta lokakuun loppupuolella. Ehkä minäkin olen sitä ennen selvittänyt mihin hittoon EU-kansalaiset ilmoittautuvat ja miehenikin voi samantien hakea sitten EU-kansalaisen aviopuolison oleskelulupaa. Katsotaan, olen jättänyt tuon oman ja pojan ilmoittautumisen hetkeksi hautumaan, sillä kun ei ole mikään tulipalokiire ja tuntuu, että ihan vaan oleminen täällä Italiassa vie jo aika paljon voimia. Mutta jossain vaiheessahan sekin on edessä.

Pojankin koulu alkoi virallisesti tänään. Eilen hänellä oli kuuden tunnin pituinen orientaatiopäivä, jolloin hän tapasi kaikki luokkansa oppilaat. Heitä oli kuulemma yhteensä noin 50, mutta poika tutustui oikeastaan vain omassa ryhmässään olleeseen tusinaan. Paljon oli kuulemma poikia joukossa ja vielä enemmän italialaisia. Mielenkiintoista. Olen kuullut, että italialainen peruskoulu on aika syvältä, etenkin kielten opiskelun saralla. Ehkä tämä kannustaa varakkaampia italialaisia laittamaan lapsensa englanninkieliseen yksityiskouluun.

Tänään poika lähti koulun kuljetuksella kouluun. Hän laittoi tekstaria kun pääsi koululle ja ilmeisesti matka oli kestänyt tunnin. Se kuullostaa aika kreisiltä, sillä matkaahan tuonne koululle on meiltä vajaa kymmenen kilometriä ja eilen meillä meni julkisilla vai 45 minuuttia. Joko bussi kiersi maat ja mannut tai sitten liikenne oli aivan kauhea. Poika varmaan osaa kertoa asiasta tarkemmin, kunhan tulee kotiin koulusta.

Kouluun hän oli varovaisen tyytyväinen. Hieman on vielä epävarma fiilis, sillä jo high schoolin aloittaminen on iso juttu, puhumattakaan sitten sen aloittamisesta vieraassa maassa. Paljon on totuttelemista 14- vuotiaallakin, mutta hyvin tuo on näyttänyt ottavan kaiken vastaan. Vanhaa koulua on ikävä, mutta sitä olisi varmaan ikävä Kaliforniassakin, sillä siellä olisi nämä samat high school – haasteet edess kuin täälläkin. Aikaisin joutuvat tässä koulusysteemissä ottamaan vastuuta omasta opiskelustaan, Suomessa hän olisi kuitenkin vasta kasiluokalla. Itsellä ainakin sellainen mielikuva, että kasiluokka on vielä aika koulumaista, kaikilla samat aikataulut ja kurssit, ainakin noin suurinpiirtein.

Eniten tietty toivon, että hän tapaa koulussa kivoja ihmisiä joiden kanssa synkkaisi edes jollain tasolla. Ainakin siellä on paljon muitakin, joita on raahattu ympäri maailmaa vanhempien töiden perässä. Se, jos mikä, yhdistää.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s