Tuplaparkki

Autoilukulttuuri täällä Roomassa on ihan omaa luokkaansa. Jalankulkijan täytyy olla aika nopea ja tarkkanäköinen, että osaa arvioida milloin kadun ylitys onnistuu. Vaikka täytyy sanoa, että joskus täällä joku jopa pysähtyy päästämään jalankulkijan kadun yli, mutta harvemmin. Useammin kuitenkin kuin Helsingissä ja tuntuvasti harvemmin kuin Kaliforniassa.

Eilenkin pojan kanssa yritimme kytätä oikeaa hetkeä ison, vilkkaasti liikennöidyn kadun varressa. Olimme mäessä, joka jo itsessään on maailman huonoin paikka ylittää katua tässä kaupungissa, sillä ihmiset ajavat alamäkeen hirveetä kyytiä. Siinä sitten kökötimme ja kyttäsimme hyvää rakoa ruuhkassa, kun yhtäkkiä takaamme ilmestyy keski-ikäinen mieshenkilö, joka tyyneen rauhallisesti ja yhtään hidastamatta käveli kadulle liikenteen sekaan. Tuosta vaan.  Hetken näytti siltä, että hän pääsee hengestään, mutta vain hetken. Aikamoiset refleksit oli silläkin tädillä, joka sattui autoineen kohdalle. Puhumattakaan tädin takana ajanutta Smart-autoilijaa. Huhhuh. Ei kyllä uskallettu pojan kanssa käyttää edes miehen aiheuttamaan pysähdystä liikenteen virrassa hyväksi ja sännätä kadulle. Mielummin odotan kiitos, kun leikin hengelläni.

Toinen mielenkiintoinen ilmiö on italialainen autonparkkeerauskulttuuri. Monet ajavat täällä hyvin pienillä autoilla, mikä on kätevää, jos haluaa esimerkiksi parkkeerata autonsa pieneen tilaan. Tässä esimerkki siitä miten voi parkkeerata jos auto on niin pieni, että on se on melkein saman pituinen kuin levyinen. Tosin tässä tapauksessa tilaa olisi ollut enemmänkin, mutta miksi käyttää kallista aikaansa taskuparkkeeraukseen kun yhtä hyvin voi ajaa auton suoraan parkkiin?

autoparkki

Toisaalta jos auto ei ole tarpeeksi pieni tai ei yksinkertaisesti löydy parkkipaikkaa, auton voi aina jättää ns. tuplaparkkiin. Vaikkapa näin:

auto3

Kyllä, tuo tummanvihreä Toyota on parkissa ja kuski on häipynyt asioilleen.

Välillä tämä tuplaparkki on joku tripla tai quadruplaparkki, kuten tässä:

auto1

Miten tämä sitten toimii? Entä jos esimerkiksi tuon mustan kaikkien takana olevan pakettiauton kuljettaja haluaisi lähteä liikkeelle?

Olen nyt kolmesti nähnyt kuinka parkkisumpussa olevan auton kuljettaja toimii saapuessaan paikalle ja huomatessaan, että hänen autonsa on loukossa toisten autojen takana. Ensin seuraa muutama kirosana ja paljon päänpudistelua ja pyörittelyä. Ja ehkä käsienkin levittelyä, olemmehan Italiassa. Sitten kuski avaa autonsa kuskinpuoleisen oven ja painaa äänitorvea noin 10 sekuntia putkeen samalla katsellen odottavasti ympärilleen. Jos mitään ei tapahdu, hän painaa äänitorvea uudelleen, tällä kertaa vähän pidempään. Jossain vaiheessa joku sinkoaa läheisestä postista, pankista, kaupasta tai kahvilasta pihalle auton avaimet kädessä. Joskus paikalle ilmestyy parikin henkilöä, riippuen siitä miten autot on parkkeerattu. Välillä joutuu odottelemaan pidempäänkin tai vaihtoehtoisesti luikertelemaan ulos jalkakäytävän kautta kuten eräs nainen. joka oli jäänyt pienen Smart-autonsa (ylimmän kuvan automalli) kanssa sumppuun.

Tämä on selkeästi ihan yleinen käytäntö, sillä kun tuo tuplaparkin suorittanut kuski tulee paikalle siirtämään autoaan, hän ei pyytele kauheasti anteeksi eikä tyyppi joka on jäänyt sumppuun huutele toiselle kuskille mitään asiattomuuksia. He vain nousevat autoihinsa ilman suurempaa draamaa ja tyynen rauhallisesti siirtävät ne.

Voisitteko kuvitella jos joku parkkeeraisi tuollalailla Suomessa? Sehän olisi ennen kuulumatonta. Johan siinä poliisitkin soitettaisiin paikalle tai jotain. Ainakin viimeistään sitten kun asiasta alettaisiin riitelemään suureen ääneen keskellä katua. Mutta täällä tämä on näköjään arkipäivää, joten siitä on turha vetää turhaan mitään palkokasveja nenäänsä. Maassa maan tavalla. Onneksi ei ole tarvinnut vielä ajaa täällä autoa taikka sellaista parkkerata. En tiedä antaisiko suomalainen luonteeni periksi niin paljon että uskaltaisin vain survaista autoni johonkin koloon, jos se tuntuisi laittomalta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s