Rooman taivas

Kaipaan täällä Roomassa ehkä eniten hiljaisuutta. Ja kun puhun hiljaisuudesta, tarkoitan nimenomaan sellaista luonnon hiljaisuutta, joka ei ehkä ole hiljaisuutta lainkaan, siitä puuttuu vain nämä kaupungin äänet. Kaipaan siis sellaista tilaa, jossa kuulee linnunlaulun ja sirkkojen sirityksen. Ihmisen kuiskauksen. Omat ajatuksensa.

Toissapäivänä kun olimme mieheni kanssa keskustan tuntumassa jalan matkalla erääseen urheiluliikkeeseen, vastaamme tuli nainen, jolla oli pienen pieni vauva kantorepussa rinnan päällä. Vauva oli tuskin kuukautta vanhempi. Melu juuri siinä kohtaa oli korviahuumaava, enkä voinut olla miettimättä, mitä sellainen melusaaste tekee pienille vauvan korville. Ja sitä kautta vauvan hermostolle. Ja ajattelin, miten onnekkaita olemme me, jotka olemme kasvaneet Suomessa. Ei sellaista melua löydä siellä edes Mannerheimintien ruuhkasta.

Onneksi tässä meidän kämpän lähellä on puolen kilsan päässä pyöräilytie, joka kulkee lähiömme halki pohjois-etelä suunnassa muutaman kilometrin. Kun tuota pyörätietä kulkee, vaikkapa koirien kanssa, kaupungin äänet painuvat ainakin osittain taka-alalle. Tie on aidattu molemmin puolin ja sille pääsee vain puolen kilsan välein olevista kulkuaukoista sekä kahden juna-aseman kohdalta. Eteläpäässä tie päättyy isoon puistoon, joka on korkealla kukkulalla Vatikaanin yläpuolella. Sinne päädyn usein aamulenkilläni, kuuntelemaan tuulen huminaa ja katsomaan auringonnousua. Tässä kuvat molempiin suuntiin.

“Luontoahan” täällä on yllättävän paljon, vaikka puistoja ei juurikaan tällä meidän asuinalueellamme olekaan. Puita nimittäin kasvaa joka kadulla, aina kymmenen tai parinkymmenen metrin välein. Ne kasvavat ns. suoraan asfaltista eli niillä on pieni, alle neliömetrin kokoinen maapläntti. Mutta juuret ovat epäilemättä syvällä asfaltin alla. Puut ovat todella kauniita ja hyvinvoivia, tälläkin hetkellä useat niistä kukkivat, huolimatta siitä, että on syksy.

On ihanaa, että täällä on paljon puita, ne puhdistavat ilmaa ja lisäksi ovat esteettisiä. Sillä aika ankeaahan täällä olisi, jos puita ei olisi lainkaan. Olen muutenkin huomannut, että roomalaiset tekevät kaikkensa, tuodakseen luonnon tänne kaupunkiin. Joka rakoon on työnnetty kasveja ruukuissa kasvamaan. Parvekkeet ovat välillä niin kasvien peitossa, että parveketta (tai taloakaan) ei melkein erota sieltä alta.

img_20160923_112443_resized_20160924_075551100

Tämä on ehkä ihmisten keino selviytyä tässä betoniviidakossa. Me kuitenkin kaipaamme ympärillemme luontoa, tiedostamme sitä tai emme. Itselleni se on lähes tulkoon elinehto, siksi tämä Roomassa oleminen onkin ollut siltä kannalta vaikeaa. Tuntuu, ettei tähän kaupunkihälyyn totu, ei sitten millään. Näin minut on vain rakennettu, luonnon lapseksi. Mitäpä sitä kieltämään. Täytyy vain miettiä strategioita sille, miten kestän seuraavat puolitoista vuotta. Pitää varmaan kasvattaa takapihalle joku viidakko ja kuunnella kuulokkeilla linnunlaulua. Joogata ja meditoida. Tai muuttaa kauemmaksi keskustasta.

img_20160922_080159_resized_20160924_082427797

Tässä vielä lempimäeltäni otettu kuva, jossa näkyy betoniaitaan kirjoitettu teksti, joka menee vapaasti suomennettuna näin:

“Mutta kerro kuinka usein olet nähnyt taivaan Rooman yllä… ja ihmetellyt sen kauneutta.”

Muistan kuinka joskus Kaliforniassa 90-luvun puolivälissä, kun asuin siellä ensimmäistä kertaa, katsoin usein Otavan tähtikuviota yötaivaalla. Silloin, sitä katsoessa, iski aina kova koti-ikävä, sillä muistin niin elävästi katsoneeni samoja tähtiä Suomessa, Helsingin taivaan alla. Oli jotenkin käsittämätöntä ajatella, että ne samat tähdet olivat nyt yläpuolellani Kaliforniassa. Mutta niin ne vain olivat. Sama, henkeäsalpaavan kaunis taivas seuraa mukanani joka paikkaan. Niin tännekin. Jonakin päivänä lähden sitä, Rooman yötaivasta, katsomaan kukkulalle Vatikaanin yläpuolelle.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s