Kuonokoppakoulutusta

Sain eilen eläinkaupasta koirille kuonokopat, jotka olin tilannut aikaisemmin. Kuten kerroin, niitä saatetaan tarvita kun kuljetaan joukkoliikenteessä, sillä periaatteessa ne ovat koirilla silloin pakolliset. Ajatuksena on hankkia nuo kuonokopat ja pitää niitä aina mukana siltä varalta, että bussikuskille tai lipuntarkastajalle tulee mieleen evätä pääsy kulkuneuvoon tai heittää meidät sieltä ulos.

Ajatus kuonokopista koirani päässä on aika kamala. Ne jotka tuntevat minut, tietävät, että eläinten hyvinvointi on lähellä sydäntäni ja kaikenlainen pakottaminen tai alistaminen ei sovi ollenkaan minun ideologiaani, ei edes isojen eläinten kuten hevosten kanssa. Joten kun lemmikkieläinliikkeen kauppias latoi kuonokopat tiskiin, minua alkoi lähinnä oksettaa. Tuntui siltä kuin olisin ollut ostamassa tupakkaa lapselleni.  Ostin kuitenkin, joskin vastahakoisasti, nuo kuonokopat, onneksi sentään olivat vain viisi euroa kipale. Enempää en niistä olisi kyllä kyennyt maksamaankaan.

Kotona aloitin välittömästi koirien siedättämisen kuonokoppiin. Käyttäen apuna positiivista vahvistamista (nami) sain ihan muutaman lyhyen koulutussession aikana molemmat koirat laittamaan kuononsa innokkaana kuonokoppaan. Toisen kanssa pääsimme jopa niin pitkälle, että se piti kuononsa kopassa, jolloin kiinnitimme kuonokopan hihnankin korvien takana kiinni. Koira ei ollut moksiskaan. Päin vastoin, hehkui innosta, koska sai oikeasta suorituksesta ruokaa. Kuonokoppa leikki oli niin kiva, että heti kun otin ne esiin, koirat suorastaan tunkivat toistensa edelle, taistellen siitä kuka saisi kopan päähänsä.  Toinen piti aina sulkea oven taakse vinkumaan, että toinen sai harjoitella rauhassa.

Tajusin siinä kouluttaessani, että vaikka itselläni on omassa päässäni ongelma noiden kuonokoppien kanssa, koirilla ei sellaista ennakkokäsitystä ollut ollenkaan. Niille tämä oli vain yksi palkitseva koulutussessio toisten joukossa. Ainoa vaan, että emäntä oli normitehtävien sijaan keksinyt tehtäväksi laittaa kuono outoon muoviseen koriin ja sitoa sen sitten päähän kiinni.  Mitäs kamalaa siinä oli?

Vaikka kamalaahan se olisi niille ollut, jos olisin toiminut niin kuin monet toimivat (ja minäkin joskus kauan sitten) ja laittanut vain tylysti nuo kopat koirille päähän väkipakolla. Onneksi on naksutinkoulutus ja positiivinen vahvistaminen! Se tekee kamalistakin asioista kivoja ja motivoivia. Etenkin Chai rakastaa uuden oppimista. Se keskittyy hyvin ja pyrkii selvittämään mitä siltä halutaan, ratkaisten sitä kuin matemaattista tehtävää.

Koulutukseen eilen illalla olikin syytä, sillä jo tänään jouduimme lähtemään koirien kanssa reissuun. Otin naksuttimen ja namit varmuuden vuoksi mukaan, sillä vaikka toivoin ettei meidän tarvitsisi kuonokoppia käyttää, halusin olla valmis jos niin kävisi. Onneksi en kuitenkaan tarvinnut niitä, sillä saimme rauhassa matkustaa sekä junalla että metrolla koirat sylissämme. Eivät nuo olisi ihan valmiita vielä olleetkaan pitämään kuonokoppia pidempään kuin viisi sekuntia, joten hyvä näin. Jatkamme koulutussessioita kotona varmuuden varalle.  Voihan olla, että emme koskaan enää joudu näitä taitoja käyttämään, mutta jos joudumme, haluan että se ei ole koirille stressaavaa. Matkustaminen kun on jo tarpeeksi stressaavaa itsesäänkin. Koirat onneksi suoriutuvat siitä hyvin mallikaasti, sillä molemmat ovat matkustaneet koko ikänsä, pennusta lähtien, eri kulkuneuvoissa. Herätimmekin metrossa tänään aika paljon huomiota koirien nököttäessä tyynen rauhallisesti syleissämme. Eräs mies pyysi  jopa lupaa ottaa valokuvan Chilin tuijotettua häntä kiinteästi usean pysäkin verran. Tai ehkä se tuijotti miehen kameraa, Chili kun on varsinainen linssilude.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s