Mamma mia

Tänään oli italian kielen neljän viikon intensiivikurssin ensimmäinen päivä. Epäilin etukäteen, että aivoni posahtaisivat neljän tunnin italianopiskelusta, mutta eipä niin sitten kuitenkaan käynyt, vaikka vain viisitoista minuuttia oli taukoa tuon neljän tunnin aikana. Mutta, ennen kuin kerron tuosta italian kurssista, pakko raportoida aamuisista sekoiluistani Italian joukkoliikenteessä.

Jäin nimittäin loukkoon paikallisjunaan.

Kyllä – loukkoon. Kävelin aamulla asemmalle aikeinani hypätä kahdeksan junaan, mutta kaikki junat olivat myöhässä, joten ehdinkin jo aikaisempaan junaan. Tarkoituksena oli mennä sillä junalla päätepysäkille Roma Tiburtinan asemalle, joten otin mukavan asennon ja ryhdyin lukemaan kirjaa. Trasteveressa huomasin, että juna tyhjeni melkein kokonaan, vaunuun jäi vain minun lisäkseni toinen matkustaja. Hänkin sitten häipyi seuraavalla pysäkillä Ostiensessa. En kuitenkaan juurikaan kiinnittänyt siihen huomiota, ennen kuin huomasin että juna ei lähdekään asemalta enää liikkeelle.

No mitäs hittoa? Mitään kuulutuksia en ollut kuullut, mutta epäilen, että koko systeemi oli rikki, sillä koko matkan aikana en ollut kuullut yhtäkään kuulutusta. Vai olinko vain lukenut kirjaa niin intensiivisesti, että olin ne missannut? Menin junan ovelle ja katsoin ulos. Laituri oli tyhjä. Painoin junan oven nappia, mutta sen sijaan että ovi olisi avautunut, se pysyi visusti kiinni. Kylmä hiki alkoi tässä vaiheessa nousta otsalle. Oliko juna hajonnut, mutten ollut kuullut tästä kuulutusta ? Olisinko sitä edes ymmärtänyt, jos sellainen olisi ollut?

Juoksin kiireesti seuraavaan (typötyhjään) junavaunuun ja painelin matkalla ovinappeja, tuloksetta. Aaaaappuuuaaa. En nyt ihan alkanut vielä totaalisesti panikoimaan vaikka sieluni silmillä näin junan ajavan jollekin sivuraiteelle ja jäävän sinne kökkimään tunneiksi minä kyydissä. Ei kiitos! Käännyin ja lähdin toiseen suuntaan, kohti veturia. Jospa siellä olisi vielä veturinkuljettaja.

Siinä juostessani näin toisella laiturilla, parin radan takana, juna-aseman työntekijän. Heidät tunnistaa isoista heijastin liiveistä. Aloin hakata hullun lailla junaoven ikkunaa rystysilläni ja potkaisin vielä päälle kengälläni pari kertaa samalla rukoillen, että tämä mies kuulisi minut. Onneksi laiturit olivat aivan tyhjiä, eikä juniakaan ollut tulossa tai menossa, joten asemalla oli niin hiljaista kuin siellä voi olla ikinä.

Ilmeisesti mekkaloin niin paljon, että mies kuuli sillä hän kääntyi katsomaan minun suuntaani ja hetken haettuaan katsella näki meikäläisen loukossa junaovien takana. Mut kun on helppo nähdä tämän blondin tukkani kanssa, jotakin hyötyä siitäkin! Hän otti kännykän taskustaan ja näytti minulle peukullaan, että apua on tulossa. Sitten hän katosi näkyvistä.

Hetken odottelin ja pieni paniikki alkoi taas nostaa päätään. Näinkö tässä käy, että olen täällä junassa hamaan iltapäivään saakka? Nytkö se italian kurssi jää väliin? Mutta juuri kun olin luopumassa toivosta, ovinapin valo välähti vihreänä. Jes! Painoin nappia ja ovi avautui. Laiturilla minua tuli vastaan konduktööri joka kertoi tämän olevan junan päätepysäkki. Sanoi hän muutakin, mutten ymmärtänyt. Voisin kuvitella, että hän manaili idiootti ulkomaalaista, joka ei tajua lähteä junasta sen päätepysäkillä. Tai jotain sinne päin. Mutta kun tuo meidän ohi menevä juna oli AINA jatkanut Ostiensesta eteenpäin. En edes tiennyt, että tuo pysäkki voisi olla myös päätepysäkki.

No, nyt todellakin tiedän.

Seuraava juna oli 20 minuuttia myöhässä, joten kirmasin tukka putkella puoli kilsaa metroasemalle, jossa hyppäsin metroon. Ja ehdin kuin ehdinkin ensimmäiselle italian tunnilleni ajoissa. Onneksi olin lähtenyt kotoa niin aikaisin, että pieni seikkailu lukitussa junassa mahtui vallan mainiosti aikatauluuni. Ensi kerralla kyllä tsekkaan tarkkaan juna-aseman valotaulusta minne juna on menossa. Enkä ehkä lue kirjaa niin intensiivisesti.

Huoh.

Ps. Italiankurssista lisää myöhemmin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s