Kylmää säätä pukkaa

Roomassa on ollut tällä viikolla vuodenaikaan nähden erittäin kylmä, tai näin Stefania-opettajani meille kertoi tänä aamuna, kun saavuimme hyiseen luokkahuoneeseen. Olinkin ihmetellyt edellisenä iltana höyryävää hengitystäni kävellessäni koirien kanssa auringonlaskun jälkeen kotikorttelin ympäri. Ennen tänne muuttoa olin mieltänyt, että Rooman sää on jotakuinkin samanlainen kuin se sää mikä meillä oli myös Kalifornian Santa Cruzissa. Siellä oli kaksi vuoden aikaa, sataa ja ei-sada. Ei-sada alkoi huhtikuussa ja kesti kutakuinkin lokakuun loppuun. Tosin eräinä vuosina se saattoi alkaa jo helmikuun lopulla. Marraskuusta tulivat sateet, ehkä. Viime talvena saimme yhtä paljon vettä kuin kolmena edellisenä talvena yhteensä jolloin ei juurikaan satanut ja jonka seurauksena koko osavaltio kärvisteli järkyttävän vesipulan kourissa.

Kalifornian aikana olin yleensä jo syyskuussa ihan valmis sateiden tuloon. Ikuinen auringonpaiste ja siitä seuraava järkyttävä kuivuus saa suomalaisen kaipaamaan vettä ja vihreää. Toisaalta myös monet kalifornialaisetkin juhlivat kun vettä alkoi tulla taivaalta.Olenkin ollut tähän mennessä yllättynyt siitä miten paljon Roomassa sataa Kaliforniaan verrattuna. Täällä on satanut joka viikko ainakin vähän, joinakin viikkoina todella paljon. Eilenkin tuli vettä taas kuin aisaa monta tuntia. Sade loppui iltapäivällä ja sitten lämpötila lähtikin jälleen laskuun.

Jo illalla huomasimme, että sisällä oli aika viileä, etenkin koska ulkona tuuli nousi aika navakaksi. Meninkin nukkumaan pitkähihaisessa pyjamassa ylimääräisen peiton kanssa. Mutta olenkin aikamoinen vilukissa. Aamulla t-paitasillaan nukkuneella miehellä oli kylmä, sillä ulkona oli vain +7 astetta, sisälämpötilaa voin vain arvailla, mutta kyllä se nyt oli selkeästi yli +10. Asialle ei voinut kuitenkaan tehdä mitään (muuta kuin laittaa enemmän vaatetta päälle) sillä täällä Roomassa talojen lämmitys on sallittua vasta marraskuussa. Italiassa nimittäin laki määrää energiansäästösyistä milloin koteja saa ja voi lämmittää.

Löysin netistä kaavion, joka kertoo milloin tämä lämmitys on sallittua eri puolilla Italiaa. Maa on jaettu useisiin alueisiin, joilla jokaisella eri lämmityksen aloittamispäivä. Lämmitys lakkaa sitten taas keväällä, yleensä maalis-huhtikuussa, riippuen missä asut. Sisiliassa esimerkiksi lämmitys menee päälle vasta joulukuun alussa, kun täällä Roomassa se tapahtuu kaavion mukaan marraskuun alussa.

Lisäksi, mitä olen ymmärtänyt, lämmitys on useissa asunnoissa päällä “täysillä” vain aamuisin ja iltaisin. Päivällä ja yöllä on ns. Roman room temperature eli roomalainen huonelämpötila, joka on hieman lämpimämpi kuin ulkona. Joissakin asunnoissa ei tuota lämpöä voi itse myöskään kontrolloida kotipattereista, sitten kun se on päällä. Eli jos on kuuma, on avattava ikkuna.

Ulkolämpötilahan täällä voi mennä nollaan tai allekin. Joskus on satanut lunta, mutta se on harvinaisempaa. Ja tuskin sitä nyt ihan lokakuussa sataa, toivotaan, että ei! Useimmat talot on rakennettu kivestä, joka helpottaa kesän kuumuutta, mutta ei juuri auta kylmässä säässä. Lisäksi ikkunat ovat usein yksinkertaiset. Tätähän ei näe Suomessa ollenkaan, siellä ei kyllä elämästä tulisi mitään talvella ilman kaksin – tai kolmin – kertaisia ikkunoita. Kaliforniassa yksinkertaisia ikkunoita näkee melkein joka talossa. Siellä tosin lämmitys usein, ainakin vanhoissa taloissa Santa Cruzissa, tapahtuu seinässä olevan puhaltavan kaasulämmittimen avulla. Tämä ei todellakaan ole kovin tehokas tapa lämmittää taloa, etenkään jos talossa on vain yksi lämmitin, vaikkapa olohuoneessa. Lisäksi siellä talot ovat usein puisia omakotitaloja, jotka vuotavat kuin seula.

Nojoo, mielenkiinnolla jäämme katsomaan miten lämmitys Roomassa toimii ja kuinka hyvin talot on eristetty. Sehän selviää vasta ensi kuussa. Siihen saakka pidämme itsemme lämpimänä laittamalla lisää vaatetta päälle ja halailemalla toisiamme. Ei siis huono asia ollenkaan! No, onneksi jo huomenna lämpötila lähtee nousuun. Torstain ja perjantain väliseksi yöksi on luvattu jo +17 ja päivälämpötilakin menee reippaasti yli kahdenkymmenen. Ehkä tässä vielä pääsee shortsitkin kaivamaan esiin uudelleen?

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s