Roomalaista musiikkia

Auton ratissa istuva italialainen soittaa autonsa äänitorvea usein ja kovaa. Kerran, kun kielikoulun luokkaan kantautui avonaisesta ikkunasta pitkä, kovaääninen tööttäys, opettajani Stefania kutsui ääntä roomalaiseksi musiikiksi. Kun tööttäys jatkui ja jatkui ja lisäksi siihen yhtyi eräs toinenkin autolija, Stefania heitti kätensä ilmaan tuskaantuneena.

“Mamma mia, nyt siitä tuli duetto!”

Nauroimme kaikki makeasti hänen vitsilleen, joka ei kyllä ole vitsi lainkaan. Näitä duettoja kuulee nimittäin joka puolella ja jatkuvasti. Usein niistä kehkeytyy jo pieni kuoro.

Viime viikonloppuna saimme ensi kädessä kokea italialaisten ns. liipasinherkkyyden mitä tulee tööttäilyyn ollessamme uusien vuorkaisäntiemme kyydissä. He olivat ystävällisesti tarjoutuneet hakemaan meidät ja tavaramme vanhasta kodistamme ja tuomaan meidät tavaroinemme tänne uuteen asuntoon.

Olimme mieheni kanssa ajatelleet alustavasti, että ainakin hän ja ehkä poikakin matkustaisivat junalla tämän matkan. Tavaraa oli nimittäin sen verran, ettemme uskoneet sen mahtuvan vuokraisännän maasturiin vaikka penkitkin laitettaisiin alas. Meillä kun on ne kolme kokoontaitettavaa pyörää. Niin käteviä kuin ne ovatkin, ne vievät kolmisteen aika paljon tilaa autosta, sitten kuitenkin. Ja kun matkalaukkujakin oli useampi. Plus koirat. Ja printteri… ja…

Eikä mitään. Vuokraemäntäkin oli lähtenyt mukaan omalla, jo elämää nähneellä, kirkkaan keltaisella avoautollaan. Takaluukku oli pieni, mutta takapenkille mahtui myös tavaraa. Kun mies yritti ehdottaa, että hän menisi junalla pyöränsä kanssa, vuokranantajamme suorastaan loukkaantuivat; kyllähän nämä tavarat saataisiin mahtumaan, tavalla tai toisella.  Vaikka sitten väkisin.

Ja niinhän ne mahtuivat, juuri ja juuri. Vuokraemäntä totesi, että sen verran täynnä olivat autot, että ajetaanhan rauhallisesti.

Jep. Hänen ajatuksensa rauhallisesti ajamisesta on kyllä aika erilainen kuin minun käsitykseni siitä! Meinasimme ajaa ainakin viisi kolaria ensimmäisen kahden minuutin aikana. Jo pelkkä peruutus laittomalta parkkipaikalta liikenteen sekaan laukaisi autontorvien kakofonian. Jarrut vain kirskuivat selkämme takana kun vuokraemäntä  tempaisi autonsa tyynen rauhallisesti erään miehen eteen paljoakaan katsomatta.

“Apua”, poika kommentoi takapenkiltä  kahden polkupyörän ja yhden kassin alta.

Pari kertaa matkan aikana ajoimme päin punaisia. Kerran ajoimme väärään suuntaan, mutta ei hätää, kuskimme ohjasi autonsa kylmänrauhallisesti vastaantulevien kaistan kautta oikeaan paikkaan. Ja taas joku tööttäsi merkiksi siitä, että sekin manööveri tuli huomattua. Vuokraemäntä se vain heilautti kätään ja nauroi.

Välillä kuskimme tööttäsi hänkin, lyhyesti ja terävästi. Pari kertaa hän levitteli tuskastuneena käsiään ja näytti erilaisia käsimerkkejä ja tööttäsi vielä perään, varmuuden vuoksi.

“Rooman liikenne”, hän huokaili. “Järkyttävää.”

Selvisimme hengissä perille, mutta harmitti, etten laskenut kuinka monta kertaa kuski kerkesi käyttämään äänitorvea tuon matkan aikana. Aika monta. Mies oli ollut vuokraisännän kyydissä ja sama meininki sielläkin.

Mutta kaikesta tästä huolimatta väittäisin, että roomalaiset ovat kohteliaita kuskeja. Juu, kovasti he huitovat käsiään ja töttäilevät ja muka tuskaantuvat milloin mihinkin, mutta siitä huolimatta he antavat toisilleen tietä, aina. En ole ainakaan toistaiseksi nähnyt mitään järjetöntä raivoamista keltään tai ettei autoja päästetäisi itsensä eteen. Ehkä tässä on se pointti, että kun kaikki rikkovat liikennesääntöjä ainakin jossain määrin, kukaan ei vedä hernettä nenäänsä kun joku vaikkapa päättää tehdä u-käännöksen keskellä katua tai alkaa ruuhkassa tunkemaan eteesi. Okei, vähän voidaan levitellä käsiä tietenkin, mutta aina kuitenkin kaveri päästetään menemään.  Eihän tästä varmaan muuten mitään tulisikaan, niin järkyttävä tämä liikenne täällä on, etenkin sadepäivänä, niin kuin tänään.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s