Torilla

Pakko jatkaa ruokateemalla, sillä tänään kävimme Rooman keskustassa Terminin päärautatieaseman läheisyydessä olevalla torilla. Mercato Esquilino on siitä erikoinen, että se ei ole enää ulkona, vaan parissa isossa hallissa. Näitä torejahan täällä Roomassa on vähän joka paikassa. Tunnustan, että ihan tässä meidän lähelläkin on yksi kävelymatkan päässä, mutta en ole vielä sinne ehtinyt eksyä. En oikein tiedä miksi, kai sitä on ollut olevinaan muka kiire?

Tänään kyllä taas vannoin, että menen torille joka viikko, sen verran halpaa oli keskustan torilla ruoka. Siksi siellä olikin kova vilinä ja vilske. Etenkin lihaa näyttivät ihmiset ostavan, mutta myös kalaa sekä vihanneksia ja hedelmiä. Itsekin ostimme vihanneksi. Vaikea uskoa, mutta alaolevan kuvan vihannekset maksoivat yhteensä euron. Kyllä, euron. Miten se on edes mahdollista?

vihannekset

Torillakävijöiden keski-ikä oli kyllä aika korkea, jos siirtolaisia ei lasketa. Tosin useimmat heistäkin olivat jo keski-ikään ehtineitä. Italialaisia vanhempia naishenkilöitä oli myös paljon. Harmaatukkaiset, pienet koppuraiset naiset vetivät jokainen perässään ostoskärryjä, jotka he täyttivät ruokatarvikkeilla.  Välillä näytti siltä, että kärry painoi enemmän kuin sen vetäjä, mutta se ei näyttänyt tahtia haittaavan.

Kalaosasto oli todella suuri ja siellä oli jos jonkinlaista kalaa. Rapujakin oli, sekä mustekalaa ja simpukoita. Suurinta osaa kaloista en edes tunnistanut, enkä osaa edes kuvitella mitä kaikkea niistä kokataan. Huomaan nyt, että oma kalaruokien tuntemus on aika rajoittunut. Pitäisi varmaan tutustua vähän tarkemmin italialaisiin kalaruokiin.

Lihaosastokin oli valtava, sieltä sai ostaa perinteisten pihvien ja ribsien lisäksi kokonaisia sian päitä tai lehmän jalkoja sorkkineen. Sisäelimiäkin oli, muun muassa sydäntä ja maksaa. Nuoret miehet paloittelivat lihoja valtavankokoisilla veitsillä niin että pauke kävi. Miestäni puistatti, koska näytti kokoajan siltä, että pojat leikkaisivat hetkellä millä hyvänsä omat sormensakin palasiksi, niin nopeasti he niitä lihoja leikkelivät. Minua taas puistatti, koska lihatiski oli sianpäineen ja sorkkineen konkreettisesti astetta lähempänä elävää eläintä, joka nyt makasi siinä tiskissä kuolleena. Voi olla, että monelta jäisi lihat ostamatta ruokakaupassa, jos he näkisivät vastaavaa.  Sitä pukkaa helposti unohtamaan mistä se liha tulee, kun se on pakattu siististi kelmuun ja muovipakkaukseen.

Torilla myytiin myös jos jonkinlaista maustetta ja pähkinää. Ostimmekin kilon pähkinöitä, sillä ne ovat osoittautuneet yllättävän kalliiksi kaupoissa. Tässä saaliimme, joka maksoi yhteensä 14 euroa.

pahkinat

Ei paha hinta kilosta pähkinöitä!

Oliivejakin ostimme, tietenkin, sekä joitakin mausteita. Niin vähän rahaa meni suhteessa siihen mitä kaikkea ostimme, että sitä oli vaikea käsittää. Ja sen lisäksi, että ruoka oli halpaa, se oli myös lähiruokaa. Ja tomaatitkin maistuivat vaihteeksi tomaateille. Kaupasta osetut ovat nimittäin tähän mennessä olleet aika mauttomia, mikä on ollut pettymys. Asummehan tomaattien luvatussa maassa. Sisiliassa lomaillessamme muutama vuosi sitten tomaatit olivat niin hyviä, että tuskin muuta sen viikon aikana söinkään. Siksi onkin outoa sanoa, että Suomessa kasvatetut kasvihuonetomaatit ovat parempia kuin Roomassa myytävät tomaatit, mutta totta se on. Suomalaiset kirsikkatomaatit ovat kuin karkkeja verrattuna näihin paikallisiin tomaattehin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s