Roskainen Rooma

Eräs asia, johon en ole vielä tottunut, enkä tiedä totunko koskaan, on Rooman likaisuus. Se hiertää sekä minua, että miestäni. Tosin tiedän, että se hiertää myös monia roomalaisia. Melkein seitsemänkymppinen vuokranantajamme oli ensimmäinen paikallinen, joka asiaa minulle kommentoi kun kävelimme yhdessä hänen autolleen, joka oli parkissa muutaman sadan metrin päässä. Matkalla ohitimme yleiset roskikset, joihin mekin kannamme roskamme.

“Kamalaa mihin tämä maailma on menossa. Rooma ei ole enää entisenlaisensa”, vuokranantajani huokasi ja nosti kadulla olevan pizzalaatikon kierrätysroskikseen. Täällähän roskat viedään kadulla oleviin isoihin roskissäiliöhin. Tosin usein ihmiset heittävät roskansa vain sinne päin, eivätkä välitä vaikka missaavat säiliön kokonaan. Siksi kadulla, säiliöiden läheisyydessä, on usein paljon roskia. Joskus myös säiliöt tulevat täyteen ennen aikojaan, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Silloin ihmiset kokevat, että voivat jättää (heittää) roskansa mihin tahansa säiliön läheisyyteen.

roskiksia

Tämä roomalaisten välinpitämättömyys roskaamista kohtaan on ilmeistä, olit sitten missä tahansa. Roskia on ihan joka paikassa; kadulla, puistoissa, jalkakäytävillä, bussin lattialla, parkkipaikoilla… Pulloja, muovia, tupakantumppeja, karkkikääröjä, bussilippuja – ihan kaikkea.

roskausta

Tajuan kyllä, että tämä on monen miljoonan ihmisen kaupunki, joten sitä roskaakin tulee monin verroin enemmän kuin jossain pikkukaupungissa. Lisäksi kaupungin siivous ei tunnu olevan täällä prioriteetti, kuten esimerkiksi Sveitsissä. Toisaalta tuntuu myös siltä, että täällä ei roskaamisesta saa tuntuvia sakkoja, kuten esimerkiksi Kaliforniassa. Jos siellä esimerkiksi jää kiinni roskien heittämisestä auton ikkunasta, voi saada jopa 900 taalan sakot ja vielä lisäksi pakollista yhteiskuntapalvelusta (roskien keräämistä, mitäs muutakaan)  Vankilaankin voit joutua, jos jäät kiinni useita kertoja.

Netistä löytämäni tiedon perusteella myös Italiassa voi saada jopa 300:n euron sakot tupakantumppien heittämisestä maahan. Lain noudattamista on kuitenkin varmaan aika vaikea vahtia, etenkin monen miljoonan asukkaan kokoisessa kaupungissa, jossa lähes joka neljäs asukas polttaa tupakkaa.

Roskia on myös läheisessä joessa ja ne kerääntyvät lautoiksi, jotka lilluvat hitaasti eteenpäin. Toivon totisesti, että joku ne pysäyttää ja kerää, ennen kuin ne ajatuvat Välimereen. Tässä kuva, joka on otettu kotimme lähellä olevalta historialliselta sillalta. Joen keskellä oleva massa on siis juuri tällainen roskalautta.

roskajoki

Tosin ei tämä nyt pelkästään Roomaan rajoitu, tämä roskaaminen. Ollessamme viikonloppureissussa maaseudulla, törmäsimme sielläkin samaan ilmiöön, mutta pienemmässä mittakaavassa. Toisaalta maaseudulla roskat korostuivat luonnon keskellä entisestään, kuten kuvasta näkyy.

roskajoki2

Toinen tekijä, joka lisää mielestäni likaisuutta tai ainakin sen illuusiota, on Roomaa peittävät tuhannet ja taas tuhannet graffitit. Tuntuu, että niitäkin on joka paikassa, joka ikisen talon seinillä, autotallien ovissa ja puiston muureissa. Jopa valotolpat ja bussipysäkit on tuhrittu, sekä joissakin tapauksissa myös ajoneuvot, kuten kuvasta näkyy.

graffiti4 Alla olevat kaksi kuvaa on otettu ensimmäisen asuinpaikkamme läheisyydestä, mutta oikeastaan ne olisi voinut ottaa melkein mistä tahansa, niin paljon olen täällä nähnyt tätä tuhrimista.

graffiti3

graffiti2

Joskus graffiteja on vähemmän, mutta aina niitä kuitenkin on. Harvemmin olen nähnyt aluetta, missä niitä ei olisi lainkaan. Ehkäpä Vatikaanissa? En nyt edes muista. Pitääpä oikein alkaa tarkkailemaan paikkoja ja katsoa löydänkö sellaisen alueen, jossa niitä ei olisi laisinkaan.

graffiti

Mielenkiintoinen ilmiö tämä. En tiedä liittyvätkö graffitit ja roskaaminen mitenkään toisiinsa, mutta molemmat luovat mieleeni kuvan likaisesta kaupungista, jota on sotkettu. Ja ehkä tässä onkin kyse juuri siitä todellisuudesta, minkä päivittäin näemme ympärillämme. Jos roskia on jokapaikassa, ei ehkä tunnu miltään heittää sinne sekaan yksi roska lisää. Sama pätee koirankakkaan. Edellisessä asuinpaikassamme kakkaa oli kadut täynnä ja juuri kukaan ei tuntunut keräävän koiriensa jätöksiä. Täällä uudella asuinalueella taas kakkaa ei juurikaan näy ja olen useasti nähnyt ihmisten noukkivan koiriensa ulosteet muovipusseihin. Kukaan ei halua olla se ainoa, joka jättää ne kakat kadulle.

Olenkin miettinyt, että pitäisiköhän tässä alkaa vapaaehtoistöihin ja kerätä näitä roskia muutama tunti viikossa ihan vain lämpimikseen. Jospa siistit kadut saisivat aikaan sen, että ihmiset vähentäisivät roskaamista.  Toisaalta muutama tunnin työ viikossa tuskin riittäisi juuri mihinkään. Pitäisi varmaan saada isompi porukka siivoamaan katuja, ennen kuin oikeasti siitä olisi näkyvää ja pysyvää hyötyä. Tässä olisikin jollekin sosiologille oiva projekti; kasata vapaaehtoisia, siivota katuja ja sitten tutkia miten siisti ympäristö vaikuttaa ihmisten roskaamiseen verrattuna likaiseen ympäristöön.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s