Tupakansavua, aina vaan.

Blogin kirjoittamiseen tuli pitkä tauko, joka on aika epätyypillistä mulle, koska yleensä kirjoitan joka päivä jotakin, sen verran tärkeää tuo kirjottaminen mulle on. Etenkin koska tauko ei johtunut siitä, ettenkö olisi ehtinyt kirjoittamaan. Päin vastoin, aikaa ja aiheitakin olisi ollut ihan riittämiin, mutta en vain yksinkertaisesti kyennyt istumaan alas ja laittamaan tuntemuksille sanoja. Tai, ehkä tuokaan ei ole totta, ainahan niitä sanoja löytyy, oli vain sellainen fiilis, että aika synkkää ja negatiivista tekstiä olisi tullut jos olisin lähtenyt tilannettani puimaan täällä blogissa. Toisaalta, miksi ei kirjoittaa negatiivisista asioista?

Vaikeahan tämä koko syksy on ollut kaikenkaikkiaan, mutta taisin tuossa nelisen viikkoa sitten tipahtaa vielä syvemmälle jonnekin pimeään kuiluun. Enkä nyt voi sanoa, että olisin sieltä itseäni kauheasti kammennut valoonkaan, mutta ehkä tullut siihen tulokseen, että tämä nyt on tätä, tämä elämä. Monet asiat hiertävät täällä Roomassa ja sen kanssa on nyt vain elettävä. Toisaalta moni asia on hyvinkin, joten ehkä en siksi halunnut tänne blogiin näitä tuntojani tilittää. Rooma on hieno kaupunki, mutta sillä on myös kääntöpuolensa.

Viime sunnuntaina Roomassa oli autoton päivä. Se tarkoitti sitä, että autolla ajaminen oli Rooman ns. fascia verden eli vihreän vyön sisällä kiellettyä ilman erillistä lupaa. Tämä Grande Raccordo Anularen eli kehätien sisään jäävä alue käsittää suurimman osan Rooman kaupunkia. Tämä siksi, koska täällä on ilmansaasteet nousseet hälyttävälle tasolle, joten nyt talvella on kerran kuussa näitä autottomia päiviä. Mielenkiintoista olisi tietää kuinka paljon tällainen päivä todellisuudessa auttaa vähentämään ilmansaasteita. Toisaalta ehkä kyse on ennemminkin tietoisuuden tuomisesta ihmisille kuin varsinaisten päästöjen vähentäminen. Hyvä, että tuovat tätä asiaa esille, sillä saasteitahan täällä kyllä on niin kuin missä tahansa suurkaupungissa, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Kyllä mä itsekin kärsin ihan päivittäin auton pakokaasuista. Sen lisäksi kärsin melusaasteesta ja tupakansavusta, jota ei voi olla hengittämättä, jos mielii talostaan lähteä pihalle. Vaikka välillä joudumme sitä hengittelemään täällä omassa kämpässämmekin, koska joku naapureista tykkää poltella rappukäytävässä. Se on sallittua, joten siitä on turha nostaa älämölyä. Valitettavasti savu tulee ulko-ovemme alta halliin, josta se sitten leijuu koko kämpään. Tämä tupakointi onkin ollut meille Kaliforniasta tulleille ehkä se yksi suurimpia shokkeja. Siellä kun ei saa tupakoida missään, ei rannalla, ei talojen läheisyydessä eikä todellakaan missään sisätilassa. En itseasiassa tunne ketään Kaliforniassa kuka polttaisi enkä juuri muista siellä edes tupakansavua kohdanneeni muualla kuin joskus erittäin harvoin keskustassa illalla, kun kodittomat ja muut ns. laitapuolen kulkijat ovat kaduilla hengailemassa.

Tupakointilakien tiukentuminen voi johtaa tupakoimattomuuteen, olen nähnyt sen tapahtuvan omin silmin. Mieheni siskon mies poltti aikoinaan, mutta lopetti, koska asiasta tuli jotenkin niin ennen kuulumatonta, ettei hän enää kehdannut polttaa missään. Itsekin näin hänet ehkä kahdesti tupakan kanssa kaikkien niiden vuosien aikana, jolloin hän poltti. Kerran kyselin häneltä asiasta ja hän kertoi, että päätti lopettaa, koska tupakointi kävi kokoajan vaikeammaksi ja vaikeammaksi. Lisäksi tuntuu siltä, että Kaliforniassa tupakoinnilla on nykyään häpeäleima. Vielä 90-luvun lopussa ollessani töissä paikallisessa yliopistossa, monet työkaverini polttivat ja muistan kuinka he silloin närkästyivät, kun yliopisto kielsi tupakan polttamisen rakennuksien lähellä ja osoitti tupakoitsijoille omat ulkotilat, jonne piti kävellä, satoi tai paistoi.  Nykyään yliopiston koko kampuksella ei saa enää polttaa missään, koskaan.

Tupakointi on Italiassakin kielletty julkisissa sisätiloissa kuten baareissa, ravintoloissa ja toimistoissa ja luin jostakin, että kieltoa pyritään mahdollisesti tulevaisuudessa laajentamaan myös ulkotiloihin kuten puistoihin ja rannoille. Ongelma täällä kuitenkin on lakien noudattamisessa; joskus tuntuu, että italialainen noudattaa lakia vain silloin kun kiinnijäämisen riski on riittävän suuri. Italialainen on riskinottaja, se on osa heidän kulttuurista identiteettiä. Siksi ehkä tupakointikin on täällä niin suuressa suosiossa, sehän kommunikoi etenkin nuorten parissa, että uskaltaa ottaa riskejä ja elää tässä hetkessä, välittämättä siitä, että ehkä vanhempana on sitten terveydellisiä ongelmia. Ja tupakointihan on kyllä mielestäni vakiintunut osa tätä kulttuuria noin ylipäätään, jos ajatellaan esimerkiksi elokuvia.

En tuota tupakointia tietenkään tuomitse kun kyseessä on aikuinen ihminen, jokainen tehköön omat ratkaisunsa asian suhteen. Niin kauan kuin tupakointi ei häiritse tai altista muita savulle, asia on henkilökohtainen valinta. Täällä vain tuntuu että itse en sitä saa valita, sillä savua ei pääse pakoon missään. Lisäksi ahdistaa, kun ihmiset polttavat autoissa vaikka pieni lapsi istuu takapenkillä tai heillä on itsellään vauva sylissään. Puhumattakaan sitten nuorista, poikani ikäisistä teineistä, joista todella monet jo polttavat. Ja miksi eivät polttaisi, esimerkin kautta oppivat tämän kyllä. Etenkin olen huomannut, että nimenomaan nuoret naiset polttavat täällä Roomassa. Mielenkiintoinen ilmiö, johon täytyy seuraavan kerran kiinnittää huomiota Suomessa ollessa, että onko siellä vastaavaa.

Noh, taidan olla oikea tupakkapoliisi, mutta kuten sanoin, niin kauan kuin se ei vaikuta muiden elämään niin eihän siinä mitään. Suurin osa tuntemistani roomalaisista eivät itseasiassa polta ja moni on lopettanutkin. Mieheni parikymppinen opiskelukaveri Manuel  esimerkiksi kertoi lopettaneena tupakanpolton kuin seinään vuosi sitten koska “aloin eräänä päivänä yskimään verta”.  Niin, eipä juuri parempaa motivaatiota ole olemassa kuin oma terveys.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s