Ruokakaupassa, Kaliforniassa

Ryntäsimme siis tosiaan sinne ruokakauppaan mieheni kanssa heti sen auettua eilen aamulla. Olipa surrealistinen kokemus. On se jännä miten sitä näköjään pitää ottaa etäisyyttä ja kokea maailman toisella puolen jotakin ihan muuta, että kykenee huomaamaan asioita, joita piti itsestään selvyytenä vielä puoli vuotta sitten.

Mieheni sisar oli varoitellut meitä menemästä kauppaan juuri jouluaaton alla, koska siellä olisi “puoli maailmaa”. Näköjään se puoli maailmaakin on aika suhteellinen käsite, sillä vaikka kauppa oli pullollaan innokkaita jouluruuanshoppaajia, sitä ei voinut kuitenkin edes verrata normaaliin lauantai aamuun Rooman supermarketteissa. Kokemus oli aivan toisenlainen. Ehkä se tosin johtui siitä, että kukaan ei tuuppinut meitä kärryillään eteenpäin tai kähminyt nenämme edestä hedelmiä aivan kuin emme olisikaan siinä niitä keräämässä.

On kyllä uskomatonta miten kohteliaita amerikkalaiset osaavat olla, vuoden ehkä stressaavimman juhlapyhän edellä. Muistan joskus parikymmentä vuotta sitten tämän olleen minusta suorastaan ärsyttävää, mutta nyt se tuntui mahtavan kotoisalta. Kun kaikki ympärillä olevat ihmiset ottavat toisensa kohteliaasti huomioon, ruokakaupassa käyminen on suorastaan hauskaa, joulun aatton aattonakin. Tietty asiaan saattoi vaikuttaa se, että olimme mieheni kanssa innoissamme kaikista ihanista ruuista, joita saatoimme nyt ostaa pitkän tauon jälkeen.

Kassajono oli paras kokemus. Jonottaminen Italiassa on nimittäin suorannainen urheilulaji, jossa kaikki keinot ovat sallittuja. Vaikka täytyy sanoa, että yleisesti ottaen ihmiset kunnioittavat jonoa, mutta aina joukosta löytyy se yksi tai kaksi tyyppiä, jotka keksivät keinon kiilata itsensä johonkin väliin. Ja tämä kiilaaja voi olla ihan kuka tahansa, pieni, melkein ysikymppinen mummo tai keski-ikäinen mies. Ja vaikka kiilaamista ei tapahtuisikaan, roomalaisilla on kyllä selkeästi pienempi tarve henkilökohtaiseen tilaan kuin esimerkiksi itselläni, joten joka tapauksessa joku hengittää niskaasi jonossa, silloinkin kun vaikkapa maksat pankkikortilla ja yrität naputella pinkoodia ilman että sen näkee koko kauppa.

Amerikkalaiset jonottavat kohteliaasti, antaen edessä olevalle tilaa. He myös juttelevat jonossa toisilleen leppoisasti, vailla kiireen tuntua. Kohteliaisuus on tässä maassa ja ehkä etenkin juuri täällä Kaliforniassa, se ykköshyve, jota kaikki arvostavat. Ja myös viljelevät ympärilleen. Etenkin jouluna.

Samalla kun mieheni maksoi, pakkasin tavaramme kasseihin. Siihenkin on kyllä kaupan puolesta pakkaaja, joita kävi kaksi tarkistamassa, etten varmasti halunnut apua. Juu, en halunnut. Mä olen tällainen kontrollifriikki suomalainen, joka on tottunut pakkaamaan omat kassinsa juuri niin kuin itse näkee parhaaksi ne pakata. Kovasti pakkaajat kiittelivät, kun tein työn heidän puolestaan ja kaupan kassa antoi tästä hyvästä (tai ehkä muuten vaan?) lahjaksi ihanan tikatun ruokakassin. Hyvää Joulua.

Kävimme vielä parissa muussakin kaupassa ja sama jatkui niissäkin. Kohteliaita ihmisiä, jotka pyytelivät anteeksi, jos tulivat vahingossa liian lähelle meitä kaupan käytävillä ja kaupan kassoja, jotka jaksoivat hymyillä ja kysyä mitä meille kuuluu. Eräässä kaupassa huomasin kassojen vieressä palauteseinän, jonne oli kiinnitetty kymmenkunta pientä palaute lappua. Niissä asiakkaat hehkuttivat etunimellä kaupan työntekijöitä ja kiittelivät saamastaan hyvästä palvelusta. Epäilemättä ihan tehokas keino motivoida työntekijöitä, kukapa ei haluaisi kuulla positiivista palautetta itsestään. Niin usein palautetta annetaan vasta sitten kun se on negatiivista. Mutta tässä nähdään amerikkalaisen kulttuurin ero esimerkiksi suomalaiseen: jos kehuja voidaan antaa, niitä annetaan. Niitä ei itseasiassa voi antaa liikaa. Jo se, että ihmiset osaavat kertoa heitä palvelleen ihmisen nimen, on iso juttu. Tiedätkö itse esimerkiksi lähikauppasi kassan etunimen?

Että näissä positiivisissa tunnelmissa joulun viettoon, jota täällä USAssa vietetään oikeastaan vasta huomenna, joulupäivänä. Mutta Suomessa jouluun hiljennytään jo tänään. Toivotan teille kaikille Hyvää Joulua, olitte sitten missä tahansa päin maailmaa.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s