Siperiasta kylmää ilmaa

Tänään oli loppiainen, joka on katolisessa Italiassa iso juhla. Silloin juhlitaan Jeesuksen kastajaisia, mutta myös kolmea viisasta miestä, jotka toivat Jeesus-lapselle lahjoja. Siksi varmaan loppiaisaattona italialaisten kansantarujen loppiaisnoita Befana ratsastaakin luudalla ympäri Italiaa ja tuo kilteille lapsille lahjoja ja karkkia samaan tapaan kuin meillä Suomessa joulupukki tekee jouluaattona.

Joulushoppailu siis jatkuu Italiassa hieman pidempään kuin koto-Suomessa juuri loppiaisen vuoksi. Muutenkin juhla muistuttaa meidän joulua. Kadutkin tyhjenivät ainakin aamuksi autoista ja ihmisistä aivan kuten Suomessa jouluaattona ja -päivänä. Mennessäni aamulenkille koirien kanssa tunnelma oli lähes aavemainen, niin vähän oli matkalla liikennettä. Olipas ihanaa! Tosin autiot kadut saattoivat myös johtua siitä, että täällä Roomassa on juuri nyt epätavallisen kylmää. Mittari näytti vähän alle nollaa ja tuuli oli jokseenkin navakka, joten aika hyytävältä ilma tuntui minunkin naamaani, kun en ole tottunut tällaisiin keleihin.

Myöhemmin päivällä lähdimme kaupungille erästä näyttelyä katsomaan. Muutama muukin ihminen oli sinne eksynyt. Paljon oli porukkaa matkalla Vatikaaniin, jossa paavi luonnollisesti pitää loppiaispuheen. Paavilla on tainut olla aika paljon vientiä näin joulunaikaan, tämähän on iso juhla katolisille. Vatikaanilta lähtee myös loppiaisena iso kulkue, jossa Befana-noita on pääosassa. Mielenkiintoista mielestäni tämä uskonnon ja kansantaruston  sujuva yhdisteleminen,vaikka niinhän se taitaa olla jokapuolella viettäessämme Jeesus-lapsen syntymää joulupukin kanssa käsikädessä.

Itse meinasimme jäätyä metrosta poistuttuamme pystyyn vaikka mullakin oli farkkujen alla pitkät kalsarit ja pari kolme puseroa päällekkäin, kaulahuivi, pipo ja hanskat sekä tuultapitävä takki. Mutta niin vaan kylmyys meni luihin ja ytimiin. Lämpötila laski iltaa kohden noin miinus viiteen ja tuulikertoimen kanssa mentiin kyllä kymmenen pakkasasteen kylmemmällä puolella. Hhhrrr. En ole näin kylmässä ilmassa ollut viiteen vuoteen. Kestävyys on selkeästi kyllä kärsinyt. Huvittavinta oli seurata teinin puuhia, hän kun on tuollainen Kalifornian kasvatti. Vaikka on hänkin asunut Suomessa vuoden ja sitä ennen Sveitsissä. Siellä se vasta talvella tuulikin. Kuuluisa bise-tuuli (lausutaan: biiz) iski aina kolmeksi, kuudeksi tai yhdeksäksi päiväksi. Siinä kalpeni kyllä kaikki suomalaiset tuulet yhteensä. Välillä olin melko varma, että koirani lähtee lentoon ulkona ja itseltäni viedän vaatteet päältä. Ihan kaameaa. Sitä tuulta ei ole kyllä ikävä, ei totisesti.

Tulimme kotiin aivan jääpuikkoina. Täällä kotonakaan ei ole kovin lämmin, nyt illalla lämpötila oli about +16 vaikka me jopa lämmitämme tätä kämppäämme. Vuokraisäntähän sitä taannoin kommentoi, että kuinka meillä on varaa tätä lämmittää, joudumme vielä maksamaan ison laskun. Ja näinhän se on, kun sähkö ja kaasu on täällä Italiassa superkallista. Viime kuultakin maksoimme yhteensä kolme sataa. Mutta itse en kestä olla kylmemmässä kuin nyt, tämäkin lämpötila ottaa lujille. Se on yksi asia mihin Suomessa tottuu; vaikka ulkona olisi kuinka kylmä, kotona on aina lämmin. Italialainen vuokraisäntä kertoi olevansa kotonakin toppatakki päällä ja hanskat kädessä koska ei raaski lämmittää. Toisaalta sitten eräs kaverini kertoi kämppänsä vuotavan kuin seula, niin ettei siellä juuri mikään lämpö pysy edes sisällä, ainakaan tällaisella tuulella ja pakkasella. Suihkussa käyminen on kuulemma yhtä tuskaa.

Meillä on sentään kaksinkertaiset ikkunat. Ne varmasti eristävät edes jonkin verran. Samoin ikkunoiden eteen laskettavat suojaimet. Edellisessä kämpässä ikkunat olivat yksinkertaiset, siellä olikin kylmä jo lokakuussa kun tuli muutama hyytävä yö. Silloin ei edes lämmitys ollut päällä, kuten taisin aiemmin kertoakin, kun täällä Roomassa menee nämä lämmitykset päälle näissä kerrostaloissa vasta marraskuun puolella.

Nytkin, kun tätä kirjoitan, mulla on kahdet verkkarit päällekäin, villasukat ja tossut jalassa, t-paita, pitkähihainen, sekä fleece-huppari. Lisäksi olen kääriytynyt fleece-huopaan ja kaulaliinaan. Kädet ovat kyllä aika kylmät, mutten ole ihan vielä sentään sisällä alkanut käyttää hanskoja. Huomenna voi olla, että sekin muuttuu, jos tällaisena kelit jatkuvat. Taitaa ulottua tänne etelään saakka se Siperian kylmärintama, joka Suomeakin juuri nyt palelluttaa. Niin, että suhteellista tämä kylmyyskin sitten on, Suomessa kun pakkaslukemat ovat “hieman” vielä alhaisemmat kuin täällä Roomassa…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s