Italialainen aikataulu osa 2

Tuota edellistä kertomusta kirjoittaessa ajattelin ettei tämä yliopiston touhu ajankäytön suhteen voi enää huonommaksi muuttua, mutta olin väärässä. Tänään miehelläni on mekaniikan tentti ja sain juuri häneltä tekstarin, joka kertoi miten “tentti” edistyy.

Tai ei edisty.

Tentti on suomalaisesta ja amerikkalaisesta näkökulmasta vähintäänkin erikoinen. Se on nimittäin suullinen ja tehdään kolmen tai neljän hengen ryhmissä proffan vastaanotolla. Nämä ryhmät ovat olleet tiedossa jo pitkään ja siksi he ovat mm. opiskelleet yhdessä. Suullisessa tentissä ryhmä jäsenet tapaavat proffan kanssa, joka esittää heille vuorollaan kysymyksiä tentittävästä aihealueesta. Jos et osaa vastata, kaverit voivat auttaa. Toisaalta, jos et sano tai tiedä mitään, proffa kyselee sinulta enemmän kuin muilta. Miehelläni ei ole tällaisesta kuulustelutilanteesta vielä kokemusta, joten tämä kaikki perustuu hänen italialaisilta opiskelijakavereilta saatuun tietoon.

Luonnollisesti mitään aikataulua tentin kulusta ei ollut etukäteen. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki ryhmät saapuivat paikalle puoli kymmeneltä aamulla, jolloin proffa armollisesti ilmoitti mitkä neljä ryhmää olisivat ensimmäisenä vuorossa. Mieheni ryhmä ei ollut näiden neljän joukossa.

Alustavasti proffa oli ilmoittanut, että tentin kesto olisi n. 20 minuuttia ryhmää kohden. Mieheni kertoi kuitenkin tekstarissaan, että ensimmäisellä ryhmällä kuulustelu oli kestänyt puolitoista tuntia.

Puolitoista tuntia!!! Tällä välin muut ryhmät odottelevat kiltisti yliopiston käytävällä.

Kun ensimmäinen ryhmä oli poistunut proffan huoneesta, mieheni oli käynyt ihmettelemässä ääneen aikataulun venymistä. Sillä jos jokaisella ryhmällä menisi yhtä kauan, hänen ryhmänsä tuskin ehtisi tänään tuota kuulustelua suorittamaan. Ehkei edes huomenna. Eli kannattaisiko hänen vain nyt lähteä kotiin ja palata asiaan myöhemmin?

Proffa lupasi olla tehokkaampi seuraavan ryhmän kanssa. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä se tarkoittaa. Näillä näkymin mieheni odottelee vuoroaan yliopistolla tuntikausia. Kaikki kuulustelut kuulemma saadaan tänään päätökseen. Mutta jossain vaiheessa tämän opettajankin on esimerkiksi syötävä. Vai onko hän varautunut tähän teatteriin tuomalla ruuat mukanaan ja meinaa vetää rupeaman putkeen?

Ei tätä käytäntöä voi nyt kyllä enää järjellä käsittää, tai ei ainakaan minun järjelläni. Miksi proffa ei tehnyt etukäteen listaa, jossa jokaiselle ryhmälle on oma kuulusteluaikansa? Onko proffastakaan hauskaa, että kymmeniä opiskelijoita vetelehtii hänen työhuoneensa edessä käytävällä ja valittaa tätä käytäntöä ääneen. Miksi halutaan näin kiusata opiskelijoita? Epäilemättä kyseessä on jokin kivikautinen käytäntö, jota ei voida muuttaa historiallisista ja/tai periaatteellisista syistä, mutta tämä alkaa jo mennä jonkinlaisen vallankäytön puolelle. Ehkä se onkin tämän homman pointti? Tai oli joskus silloin kun se aloitettiin?

Ei voi ymmärtää, ei.

Mieheni lähti lounaalle kavereidensa kanssa. Heidän edellään on niin monta ryhmää, ettei kuulustelua voi olla ainakaan pariin tuntiin. Tällä menolla ei ehkä kuuteen tuntiin, ken tietää.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s