Kissanpäivät Roomassa

Olen huomannut, että Roomassa on valtavasti villikissoja, niitä hengailee siellä täällä, vähän joka kadun kulmassa. Aluksi ajattelin, että nämä ovat ihmisten kissoja, joilla on kodit jossakin lähistöllä, kissat ovat nimittäin aika hyvinvoivan näköisiä. Mitä enemmän olen tätä kissojen touhua nyt seurannut, olen tullut siihen tulokseen, että ne asuvat ja elävät kadulla. Pieni asiaan perehtyminen googlettamalla selvittääkin, että Roomassa asuu noin 300.000 villikissaa, jotka muodostavat noin 2000 yhdyskuntaa. Kuuluisimmat yhdyskunnat asuvat Colosseumissa, Rooman foorumissa sekä Torre Argentinassa, jossa myös Brutus aikoinaan tappoi Cesarin. Nykyään tämä paikka, jossa sijaitsee mm. neljän temppelin sekä Pompeiuksen teatterin rauniot, on kuuluisa kissoistaan, joita on noin kolme sataa.

Tavallaan nämä katukissat eivät ole kuitenkaan täysin villiintyneitä, sillä ihmiset ruokkivat niitä päivittäin. Tässä meidänkin kadulla asustelee neljän kissan kopla, jolle eräs vanhempi herra tuo ruokaa kerran päivässä. Ruuat on yleensä kaadettu kasaan erään kivi aidan päälle tai laitettu paperilautaselle aidan viereen parkissa olevien autojen väliin. Ruoka on kuivamuonaa, aina samaa. Kissat hengailevat ruokintapaikan läheisyydessä autojen alla yleensä aikaisin aamulla ja illan pimetessä ja saavat koirieni tunteet kuumenemaan ohi kulkiessamme.

Viereistä katua hallitsee toinen kissajengi. Se on valloittanut kadulla olevan jalankulkijoille tarkoitetun portaikon. Kissanruokaa ja paperilautasia on yltympärinsä ja läheinen suihkulähde tarjoaa juotavaa samalla kun kissat paistattelevat rappusilla päivää aurinkoisella ilmalla.

Kissoja tuntuu olevan täällä Roomassa ihan joka puolella. Salibandytreenimme ovat toisella puolen kaupunkia erään lukion jumppasalissa. Lukion takana on iso pelto ja sen kyljessä hylätty vaja, jonka läheisyydessä on järkyttävä määrä eri ikäisiä ja -kokoisia kissoja. Parhaimmillaan olen nähnyt niitä yhteensä kolmisenkymmentä, mutta voi niitä olla siellä enemmänkin. Samoin lähipuistossamme elelee myös valtavasti kissoja, joita lähitienoon “kissatäti” eli italiaksi gattara, ruokkii. Kyllä, näille villikissojen ruokkioille on ihan oma terminsä, joka taipuu myös maskuliiniseksi, gattaro. Nämä kulkukissojen ystävät ovat rakentaneet meidän lähipuistoon kissoille ns. turvapaikan, jossa ne voivat yöpyä pedoilta rauhassa. Puistossa nimittäin myös elelee paljon valtavankokoisia kettuja, jotka varmasti tappavat kissoja, jos saavat siihen mahdollisuuden.

Harvemmin menen koirieni kanssa tämän kissojen turvapaikan ohi (sattuneesta syystä… koirani ovat aikalailla kissojen perään), mutta aina silloin tällöin eksyn sille puolen puistoa Tässä pari kuvaa rakennelmasta, joka on kyhätty kasaan erinnäisistä laudoista ja oksanpätkistä.

kissakotikissakoti1

Kylteissä pyydetään, etteivät ihmiset ruokkisi kissoja vaan ottaisivat yhteyttä henkilöön, joka on “vastuussa” tästä yhdyskunnasta, jos ovat kiinnostuneita osallistumaan ruokintaa. Olen muutaman mieshenkilön (gattaron) nähnyt pariinkin otteeseen tämän “kissakodin” luona tuomassa ruokaa ja tsekkaamassa kissojen vointia.

Roomassa kulkukissojen tappaminen on laitonta, enkä osaa kuvitella sitä tapahtuvan kovin paljoa, sillä paikallisilla tuntuu olevan joko neutraali tai ystävällinen asenne kissoja kohtaan. Kissoista on se hyöty, että ne pitävät roomalaisen rottakannan kurissa. Tai sitä ehkä paikalliset toivovat. Olen nimittäin lukenut, että Roomassa alkaa olla myös jonkinasteinen rottaongelma. Itsekin näin ensimmäisen roomalaisen rottani viime viikolla ollessani koirien kanssa lenkillä, kuinkas muuten. Siinä meinasi kahdelta Jack Russell – terrieriltä katketa verisuoni päästä kun iso rotta yhtäkkiä ampaisi jalkakäytävän poikki. Kun se vielä kääntyi ja kirmasi takaisin, koirieni ulina herätti varmaan kuolleetkin kilometrin säteeltä. Tämä kaikki tapahtui aikaisin aamulla, mutta täydessä päivänvalossa, enkä nyt siitä ollut mitenkään kauhean järkyttynyt, mutta pimeällä voisi olla toiset fiilikset, etenkin jos rottia olisi enemmän kuin yksi. Aika hyvän kokoinenkin tuokin yksilö oli ja miksei olisi, ruokaahan sille riittää Rooman kaduilla, jossa jätteitä on levällään siellä täällä.

Joten on täällä kissoille puuhaa rottien kanssa. Lisäksi se antaa paikkakunnan eläinystävillekin elämäntarkoitusta, kun he päivittäin ruokkivat katteja. Mielenkiintoista olisi kuulla kuinka paljon rahaa heiltä kuluu tähän “harrastukseen”, sillä aika paljonhan kolmesataa tuhatta kissaa ehtii vuodessakin syödä…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s