Ilon aiheita

Olen nyt ollut Suomessa puolitoista viikkoa ja vaikka täällä onkin ollut infernaalisen kylmää, tässä muutama positiviinen asia, johon olen kiinnittänyt huomiota:

  1. Koirankakkaa ei ole juuri nimeksikään missään. Helsingin lähiössä ei tarvitse koirien kanssa lenkkeillessä väistellä liukumiinoja ja keskustassa en ole vielä nähnyt yhden yhtäkään koiran ulostetta. Koiria sen sijaan on vaikka kuinka paljon, joten voin vain todeta, että suomalaiset koiranomistajat ovat parempia siivoomaan koiriensa jäljet kuin italialaiset. Tämä seikka on niin silmiinpistävä, että jopa 15-vee teini, jolla on ne silmät 95% älypuhelimessa, on kommentoinut asiaa useaan kertaan. Ehkä se, ettei kengänpohjat ole kokoajan kakassa, kertoo omaa tarinaansa…
  2. Suomessa on vain niin siistiä. Roskia ei näy maassa juuri ollenkaan ja lasinsirpaleita en ole vielä ehtinyt kohtaamaan kertaakaan. Ihana kävelyttää koiria kun ei tarvitse kokoajan pelätä, että ne astuvat lasiin. Ja roskiksiakin on puistoissa paljon, eivätkä ne pursua roskaa. Pari aamua sitten näin jopa puistossa siivousporukan, joka vaihtoi roskiksiin uusia jätesäkkejä. Jäin oikein ilahtuneena katsomaan tätä ihmettä. Mahtoivat ajatella, että mitäpä tuo keski-ikäinen nainen kyttää heidän työntekoaan…
  3. Kun ylitän katua, en tee sitä henkeni kaupalla. Tämä on iso juttu. En oikeastaan tajunnutkaan kuinka stressaavaa joka päiväinen kadun ylitys koirien kanssa oikeastaan olikaan. Tai tajusin, mutta nyt kun sitä ei enää ole, huomaan kuinka paljon se oikeasti raastoi hermoja. Viime viikolla Helsingin keskustassa odottelin Espan ylitystä jalkakäytävällä, kun ohi ajava auto pysähtyi suojatien eteen. Ilahduttava teko! Olin kuitenkin vielä niin roomalaisessa moodissa, että uskalsin kävellä vain puoleen väliin suojatietä, jolloin pysähdyin ja kurkkasin auton taakse. Tämä siksi, että Roomassahan ei kukaan pysähdy suojatien eteen pysähtyneen auton viereen, etenkään moottoripyöräilijät tai vespailijat. Joten, vaikka joku pysähtyisi, voit jäädä takaa tulevan auton yliajamaksi, jos et pidä varasi. Kaksi kertaa on itselläni ollut tällainen läheltä piti tilanne ja molemmilla kerroilla mopon kuljettaja on puinut minulle nyrkkiä ja huutanut hävyttömyyksiä. Kun kehtasin olla suojatiellä hänen kulkuaan häiritsemässä. Noh, tätä ehkä tapahtuu harvemmin Suomessa, joten tuo suojatien eteen pysähtynyt kuski varmaan ajatteli, että olen totaalisen vainoharhainen kuin tuolla lailla kyttään autoja ollessani suojatiellä…
  4. Ihmiset ajavat maltillisesti liikenteessä. Tämä pätee etenkin bussikuskeihin. Joten bussissa ollessasi sun ei tarvitse roikkua tolpassa kaksin käsin pysyäksesi pystyssä tai rukoilla kaarteessa, että koko bussi ei kaadu kun se liiraa ylinopeutta. Lisäksi ruuhka-aikanakin bussit eivät ole niin täynnä, että ihmisiä jäisi pysäkille tai sut tuupattaisi väkisin nurkaan puristuksiin naama lasia vasten sadan muun ihmisen kanssa. Metrossakin on tilaa esimerkiksi seistä reppu selässä tai kääntyä. Lisäksi nämä kulkuneuvot kulkevat ajallaan, mikä on todella iso bonus.
  5. Ruokakaupassa on mieletön valikoima gluteenittomia ja vegaanisia tuotteita. Ja muitakin tuotteita. Poika melkein itki nähdessään jugurttihyllyn. Ja juusto hyllyn. Tai oikeastaan vähän joka käytävällä hihkuimme innoissamme valikoimien laajuutta.
  6. Postissa tai pankissa tai edes Kelan toimistossa (sielläkin kerkesin käydä) kukaan ei huuda kenellekään ja muutenkin asiointiin meni noin kymmenen minuuttia jonotuksineen (okei, Kelassa pidempään) Apteekissakin kesti vain 15 minuuttia, vaikka se oli ihan täynnä. Ja jokapaikassa on jonotus numerot, ihanaa!
  7. Talossa on sisällä lämmintä, vaikka ulkona on kylmää. Vaikka kuinka palelisi ulkona, sisällä ei palele. Ja jos palelee, voi laittaa lämpöä lisää patterista, eikä se lämpö karkaa taivaan tuuliin, koska asunnot on eristetty ja niissä on vähintään tuplaikkunat.
  8. Ja se hiljaisuus. Olemme toki Helsingissä, joten taustalla on aina jonkin verran liikenteen kaukaista huminaa, mutta suurintä ääntä täällä lähiössä pitävät kuitenkin näin kevään tullen linnut. Ihan mieletön fiilis kuulla niin monien eri lintujen ääniä yhtäaikaa!

Tämmöisiin asioihin olen kiinnittänyt huomiota. Itsestään selvyyksiä varmasti monelle, mutta itselleni iloitsemisen arvoisia asioita. Kaikki on niin suhteellista.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s