Only in Finland

Kyllä tätä blogia pitäisi kirjottaa useammin kuin kerran kahdessa kuukaudessa. Melkein päivittäin näen tässä maassa asioita, joita en aikaisemmin osannut tai tajunnut arvostaa. Luonnollisesti jotkut asiat myös ärsyttää. Niinhän se on ihan joka paikassa, ei paratiisia ole olemassakaan ja hyvä niin, eihän tästä elämästä tulisi mitään, jos se olisi liian helppoa ja ihanaa kokoajan. Paratiisi olisi tylsä ja lopulta ihanakaan ei enää tuntuisi miltään.

Aina jaksaa ihmetyttää tässä maassa virastojen toimivuus. Tiedän, että moni valittaa sitä, etteivät ne täällä toimi, mutta kyllä kaikki on suhteellista. Mies kävi Italiassa uusimassa oleskelulupansa ja kyllä se taas oli sellainen monen tunnin keikka, jossa sai tapella paikastaan jonossa. Jos sitä voi jonoksi edes kutsua. Hän ihmettelikin, että miksi annetaan aika, kun sillä ei sitten loppujen lopuksi ole mitään väliä ja etuilemalla ja huutamalla pääset jonon edelle. Tai et pääse. Riippuu niin virkailijasta ja siitä millä fiiliksillä hän on töissä juuri sinä päivänä. Päättäkö esimerkiksi lähteä kahville tunniksi. Matkoineen miehellä meni siihenkin keikkaan koko päivä ja hermot moneen otteeseen.

Itselleni soitettiin tällä viikolla Kelasta koskien lapsilisähakemusta. Kun poika muutti tänne kirjoille, en ollut heti tajunnut, että lapsilisää pitää hakea erikseen. Noh, kun sen tajusin, pistin hakemuksen vetämään, sen kun voi onneksi tehdä kuusi kuukautta takautuvasti. Ja netissä, helposti ja vaivattomasti. Laskeskelin kuukausia ja laitoin hakemukseen varmuuden vuoksi kesäkuusta, kun ajattelin, etteivät anna toukokuulle, kun tarkalleen ottaen se kuusi kuukautta ei olisi tullut ihan täyteen (olen rehellinen ja jämpti suomalainen, ei kande valehdella). Noh, soittivat, että kyllä sen jo saisi toukokuusta lähtien, että laitetaanko se ylimääräinen kuukausi?

Anteeksi kuinka?

Meinasi luuri pudota kädestä. Sanoin, että ilman muuta laitetaan.

Mies ei ollut uskoa, kun hänelle kerroin. Sanoi, että vain Suomessa soitellaan perään ja tarjotaan lisää rahaa. Only in Finland.

En tiedä, onko tuo hyvä vai huono juttu. Tiedän, että täällä on ollut paljon keskustelua siitä, että ihmiset saavat rahaa liian helposti ja nuoria ei kiinnosta työnteko, kun saa rahat sossusta. Ja tottahan se on, liikaa ei kannata holhota ja antaa, koska se johtaa saamattomuuteen. Toisaalta sitten on niitä, jotka oikeasti tarvitsevat apua eivätkä saa sitä ehkä tarpeeksi.

Jenkkisysteemi, jossa vain vahvimmat elävät, ei kyllä ole sekään kovin toimiva. Niin paljon todellista kodittomuutta ja kurjuutta olen nähnyt siinä maassa. On sitä kurjuutta tietenkin myös Suomessa, mutta sellaisia ihmisiä, joilla ei ole ollut kattoa päänsä päällä vuosiin, on kuitenkin vähän. USAssa siihen jamaan voi joutua ihan kuka tahansa. Vaikkapa vakava sairaus voi viedä siellä perikatoon nopeasti, koska terveydenhoito ei ole jokamiehen oikeus, ei vaikka olisi työpaikka. USAssa saat juuri sitä, mihin sulla on varaa. Jos ei ole varaa, et saa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s