Taustaa

Jo muutama vuosi sitten huomasin amerikkalaisessa miehessäni uupumuksen merkkejä. Hän oli työskennellyt samassa, suuressa kansainvälisessä firmassa yli 15 vuotta ja oli pikkuhiljaa leipääntynyt työhönsä. Päivät kuluivat kokouksissa, pomo vaihtui minuutin välein ja jatkuvat irtisanomiset kasasivat hänen niskaansa yhä enemmän töitä. Vaikka hänellä oli huippupalkka ja menestyksekäs ura, mieheni sietokyky alkoi pikkuhiljaa rakoilla. Lopulta pelkäsin, että hän sairastuu vakavasti.

Olimme puhuneet elämänmuutoksesta jo jonkin aikaa, olenhan minä eräältä ammatiltani Life Coach, elämäntaidon valmentaja. Mieheni oli tehnyt minulle tilaa toteuttaa omia unelmiani jo monta vuotta, nyt koin, että oli hänen vuoronsa. Miestä ajatus pelotti, sillä vaikka tilanne oli lähes sietämätön, hänelle oli tärkeää pitää perheestä huolta ansaitsemalla rahaa. Hän kuitenkin unelmoi uudesta, luovemmasta työpaikasta. Hän hakikin useita työpaikkoja, mutta koskaan ei napannut, ehkä eniten siksi, ettei hänellä ollut juuri sen alan koulutusta. Hän alkoi miettiä opiskelun mahdollisuutta, mutta asuimme USAssa, jossa opinnot maksavat useita kymmeniä tuhansia vuodessa. Ilman hänen isoja tulojaan, emme kykenisi maksamaan opintomaksuja JA elämään.

Mies jo kerkesi hautaamaan unelmansa, mutta minä en hevillä luovuta kun kyseessä on niinkin tärkeä asia kuin toisen mielenterveys (ja unelma!). Netissä törmäsin eurooppalaisiin koulutusohjelmiin jotka olivat avoimia myös EUn ulkopuolelta tuleville opiskelijoille ja lukukausimaksut vain murto-osan amerikkalaisten yliopistojen hinnoista. Mietin kuumeisesti rahatilannettamme, sillä tiesin, että mieheni ei säästöihin suostuisi koskemaan. Miten rahoittaa kahden vuoden irtiotto? Ja miten puhua mies mukaan uhkarohkeaan suunnitelmaan? Entä teinipoikamme?

Elämässä kannattaa mennä niiden asioiden perässä, jotka tuntuvat itsestä oikeilta. Aikaa on liian vähän haaskattavaksi sellaisen elämän elämiseen, joka ei tunnu omalta. Raha ehkä rauhottaa hetken, mutta loppupeleissä tärkeämpää on tehdä niitä asioita, joista nauttii. Muutos on aina pelottava, mutta usein ne asiat mitä eniten haluamme, ovat mukavuusalueemme ulkopuolella. Joskus on vain uskallettava heittäytyä kohti tuntematonta, jotta voisi löytää palasen taivasta.

Tämä on meidän irtiottomme tarina.

 

Advertisements